Štěpán Křeček: Rodinné rozpočty se musí připravit na další zdražování potravin

20.07.2022 19:28 | Komentář

„Kombinace prudkého růstu cen zemědělských a energetických komodit vede k dalšímu zvyšování cen potravin. Rodinám, které žijí s napjatými rozpočty, hrozí, že před výplatou nebudou mít dostatek peněz na obstarání jídla,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Rodinné rozpočty se musí připravit na další zdražování potravin
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

V červnu došlo k dalšímu meziročnímu růstu cen průmyslových výrobců. Tentokrát o pádivých 28,5 procenta. Nejvíce se zvýšily ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Prudký růst zaznamenaly i ceny elektřiny, plynu a páry či chemických látek. 

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9635 lidí

Ještě hůře dopadly ceny zemědělských výrobců. Ty se meziročně zvýšily o astronomických 42,5 procenta. V rostlinné výrobě došlo k růstu cen o 58,2 procenta. Kritická je situace u obilovin, které zdražily o 68,5 procenta. Výrazný růst cen zaznamenaly i olejniny a brambory.

Vysoké ceny v rostlinné výrobě prodražují produkci krmiv, což se promítá do růstu cen v živočišné výrobě. Ta meziročně zdražila o 23,5 procenta, přičemž ceny skotu vzrostly o 32,0 procenta a ceny mléka o 24,8 procenta. Výrazné zvýšení zaznamenaly i ceny drůbeže, vajec a jatečných prasat.

Vysoké ceny zemědělských výrobců se budou přenášet do cen potravin. Nejvyšší zdražení nás pravděpodobně čeká u pekárenských výrobků, které jsou náročné na spotřebu obilovin a energií. Výrazně však budou zdražovat i další typy potravin, což silně zatíží rodinné rozpočty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.