Tereza Spencerová: Saúdská agrese do Jemenu aneb Svět se zbláznil

07.04.2015 19:30

Saúdská královská rodina jako by doufala, že dotáhne agresi proti Jemenu k vítěznému konci dříve, než se jí situace vymkne zpod kontroly doma.

Tereza Spencerová: Saúdská agrese do Jemenu aneb Svět se zbláznil
Foto: Youtube.com
Popisek: Tereza Spencerová

Saúdská válka proti Jemenu nabízí vcelku neuvěřitelný obrázek. Na jedné straně stojí húthijští rebelové, kteří by rádi své hnutí Ansaralláh proměnili v jemenskou obdobu libanonského Hizballáhu, většina jemenské armády stále věrná někdejšímu diktátorovi Sálihovi a k nim každý den přibývají další a další stoupenci, adekvátně tomu, jak rostou počty obětí zahraniční agrese. Proti nim bok po boku stojí Saúdové, Katar, Egypt, Katarem podporované a v Egyptě zakázané Muslimské bratrstvo, Saúdy a Katarem financovaná Al Kajda. Saúdští režimní klerici válku označují za „džihád“, saúdský král Fajsal mluví o nezbytném boji proti „komunistům“, saúdská propagandistická média zase alianci říkají „Lidový odpor“, ale ať tak či tak, Spojené státy tento „džihádisticko komunistický lidový odpor“ podporují už nejen logisticky a zpravodajsky, ale vstoupily už na jeho straně i do války samotné. V pozadí prý stojí úvaha, že sunnitsko-šíitská válka alespoň na nějakou dobu Spojeným státům uleví, neboť zaměstná kajdisty a další teroristy něčím jiným než útočením proti USA. A celá tato bizarní útočící koalice svou legitimitu formálně opírá o „přání“ jemenské vlády prezidenta Mansúra Hádího, který se už v lednu vzdal funkce a posléze spolu se svým kabinetem uprchl do Saúdské Arábie.

Na neuchopitelnosti tomu všemu přidává skutečnost, že Saúdové (spolu s Tureckem) pomáhají syrské odnoži Al Kajdy v Sýrii, což se naposledy projevilo minulý týden, kdy Fronta al Nusrá dobyla severosyrský Idlíb a „koordinace mezi tureckými a saúdskými tajnými službami ještě nikdy nebyla tak dobrá, jako nyní“. Takto otevřeně pro New York Times přiznal podporu teroristické skupině poradce saúdské vlády Džamál Kašúggí, ale ve Washingtonu to s pokračující „válkou proti terorismu“ nebo pokračujícími vazbami na Saúdy ani nehnulo. A stejně tak se nic neděje ani poté, co se na veřejnosti znovu připomněla dohoda, v níž se saúdský trůn v dubnu 1991 dohodl s Usámou bin Ládine, toho času v domácím vězení, že může volně i se svými stoupenci a penězi odejít z království, dál bude dostávat finanční podporu od saúdské královské rodiny, a to vše za jediné podmínky, tedy že jednou provždy přestane útočit na krále a destabilizovat Saúdskou Arábii. Spojené státy a Velká Británie byly u této dohody zastoupeny. „Masivní ropné saúdské dodávky zajišťují zdraví a růst globální ekonomiky. Nemůžeme si dovolit nechat ji destabilizovat. Bylo to pro quid pro: ochránit království, povolit mu financovat bin Ládina mimo království,“ shrnuje americký novinář Gerald Posner.

Válka proti Jemenu se přitom v mainstreamu obvykle popisuje jako střet šíitů a sunnitů, potažmo konflikt mezi Saúdy a Íránem o regionální dominanci, nabízí se i jiné vysvětlení. Po nedávné směně v čele království se totiž ministrem obrany stal asi třicetiletý panovníkův syn Muhammad bin Fajsal, který chce Saúdskou Arábii povýšit na jediného vládce Arabského poloostrova. A pro získání „lidové podpory“ potřebuje „dobýt“ nějaký uznávaný titul, „třeba ´Ničitele šíitských rejekcionistů a jejich perských stoupenců v Jemenu´, aby si mezi zkušenějšími a ambicióznějšími sourozenci a nespokojenými královskými příbuznými uchoval nějakou relevanci“. A úspěšná agrese do Jemenu by mu mohla poskytla „kredit“, po němž tolik touží.

Není to první případ, kdy chce nějaká panovnická rodina posílit svůj vlastenecký statut a stabilizovat svou vládu prostřednictvím války v zahraničí. Není ale příliš jasné, zda se Saúdům tento krok opravdu podaří. Nebo, jak konstatuje Robert Fisk, triumf nemusí být zaručen ani při pomoci USA a dalších spojenců: „Nyní musíme zjistit, co Saúdové udělají až – nikoli pokud – věci půjdou špatně.“

A ono se zdá, že špatně jdou už nyní. Saúdové svůj útok zahájili v noci 26. března a od té doby se jim nepodařilo získat takřka nic, kromě toho, že proti sobě jen zradikalizovali další jemenské klany a obyvatelstvo a přitom uvolnili prostor pro Al Kajdu. Namátkou: při náletech zabili přes pět set lidí a mezi nimi na stovku dětí (podle New York Times prý omylem, neb cílili na cosi jiného), z domovů už vyhnali na 100 tisíc lidí, ale nezbránili tím, aby Húthíové s jemenskou armádou neovládli klíčový jihojemenský přístav Aden; nepokrytě odmítali vpustit do Jemenu humanitární pomoc a nesouhlasí ani s „humanitárními pauzami“ v bombardování; na saúdských nákladních vozech směřujících do Jemenu s dodávkami pro loajalisty se prý našly stopy chemických zbraní; bourají vesnice na severu Jemenu, aby jich rebelové nemohli využívat coby opěrných bodů, ale rebelové se i s těžkými zbraněmi do oblasti vracejí i tak; oficiálně viní Teherán z dodávek zbraní jemenským rebelům, ale současně odmítají uvalit na Jemen zbrojní embargo; zatímco saúdské dodávky – výhradně prý amerických a izraelských zbraní -- shazované zbytkům „loajalistů“ v Adenu mezitím končí v rukou jak adresátů, tak i rebelů, viní „jemenská vláda“ v Saúdské Arábii z dodávek zbraní rebelům už nejen Írán, ale i Rusko, jemuž Saúdové vybombardovali konzulát v Adenu a dali tak vzpomenout na americké bombardování čínské ambasády v Bělehradu v roce 1999. I tehdy se to stalo „omylem“.

A mezitím doma namísto „vlastenecké podpory“ královské rodině narůstají jen problémy a protiválečné demonstrace, při jejichž potlačování v posledních dnech saúdská policie zabila nejméně dva lidi a dalších třicet jich zranila. Podle obyvatel šíitského (a především ropného) východu Saúdské Arábie armáda v Avámíji střílela po všem, co se hýbe, nejméně pět hodin, načež zablokovala místní silnice. Desítky lidí byly zatčeny, zprávy na Twitteru napovídají, jako by východ země směřoval k vlastní, paralelní válce.

Videa z východu Saúdské Arábie (přeposlaná přes Bahrajn, kde mezitím královská rodina zatýká kritiky jemenské války):

Zdá se, jako by saúdská královská rodina doufala, že dotáhne agresi proti Jemenu k vítěznému konci dříve, než se jí situace vymkne zpod kontroly doma, ale tyto propočty mohou být, samozřejmě, chybné. Tím spíš, že se začínají objevovat ztráty z řad represivních složek doma i z řad vojáků na jemenské hranici.

Potíže tím pro saúdské feudály nekončí. Idea sjednocené arabské armády k boji proti Íránu, na jejímž utvoření se shodl/neshodl nedávný summit Ligy arabských států, dál klopýtá, tentokrát se zájemci nejsou s to shodnout na tom, kdo je a kdo není „terorista“. K tomu saúdské velení mluví o blížící se pozemní agresi: jednou do ní má být nasazeno 150 tisíc saúdských vojáků, pak pět tisíc, třetí hlas razí dvě divize o síle 20 tisíc mužů. Suma sumárum, žádný konkrétní plán Saúdové nemají a jednají klasicky po „arabsku“, tedy upřednostňují emoce před úvahami, jak je zrealizovat.

Co bude následovat, není zatím jasné. Egypt by se z války nejraději už nějak vyvlékl (neb americké zbrojní miliardy za ochotu bojovat proti „regionálním extremistům“ už dostal), Saúdové mezitím požádali Pákistán, jemuž loni věnovali půldruhé miliardy dolarů, o vojáky, letectvo a námořnictvo, ale Islámábád do války v Jemenu očividně vstupovat nechce. Zato ale Saúdům (a jejich americkým spojencům) pomoc nabízejí pákistánské džihádistické skupiny, které prošly výcvikem spolu s Al Kajdou, prováděly teroristické útoky v Indii a bojovaly spolu s Talibanem v Afghánistánu proti americké okupaci…

Svět se fakt zbláznil.

Húthíové o víkendu znovu navrhli zastavení palby a mírové rozhovory, ale naděje, že je králové saúdské pouště akceptují, je mizivá, neb stále trvá jejich podmínka, že rebelové nejprve musejí složit zbraně a do čela Jemenu se vrátí takřka nikým nechtěný generál/prezident Hádí. A mezitím se hledá vysvětlení současného neveselého stavu agrese. Nemohou za něj ale chyby a omyly feudálů -- podle jedné z jejich televizí je vysvětlení prosté: „Húthíjští rebelové využívají při boji magii.“

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: literarky.parlamentnilisty.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …