Tomáš Kupec: Chemik a technolog Kalousek - oceněný břídil?

02.10.2011 18:51

Stejně jako ministr financí Miroslav Kalousek nemám ekonomické vzdělání, přesto si troufnu uvést několik čísel, a pokusím se shrnout, za jakou činnost obdržel od časopisu Emerging Markets ocenění ministr financí roku 2011 pro oblast rozvíjejících se evropských ekonomik.

Tomáš Kupec: Chemik a technolog Kalousek - oceněný břídil?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Prosím o shovívavost, pokud se dopustím nějakých nepřesností. Text a data jsou pouze ilustrativní a zejména inspirací pro jiné, třeba ty vzdělanější a znalejší problematiky, kteří mohou rozebrat věc profesionálněji.

Bilance rozpočtu ČR

 Miroslav Kalousek je jako ministr financí jedinečný, to bezpochyby. V roce 2009 dokázal na první pohled nemožné, vytvořit deficit 192 mld. Kč! O rok později pravděpodobně v setrvačnosti jeho geniality je deficit ČR opět o řád výše, než bylo u nás zvykem vídávat a to opět rekordních 154 mld. (viz tabulka). V silném kontrastu s neschopnosti Kalouska udržet bilanci v kladných číslech, je období vlády Václava Klause a ministra financí Kočarníka. Je to totiž jediné období, kdy se Česká republika nezadlužovala a kdy dokonce své dluhy zmenšovala. Pro rok 2011 Kalousek naplánoval deficit 135 mld. Kč, avšak jaký bude ve skutečnosti, se bojím odhadovat, jelikož pro rok 2009 plánoval ministr optimistický schodek 38 mld. Kč a dopadlo to nakonec 5x hůře! Seknout se ve svém odhadu o 154 mld. to si určitě zasluhuje cenu nejlepšího ministra financí. Navíc v zvyšujícím se tempu zadlužování ČR, jsou veškerá prohlášení Kalouska a jeho vlády o rozpočtové odpovědnosti a  o potřebě snižovat státní zadlužování urážkou naší inteligence.

Přírůstek státního dluhu

 Je zřejmé, že deficit státního rozpočtu se musí pokrýt. Pokud není jiného zbytí, přistupuje se k půjčce. Ovšem z jakého důvodu si Kalousek vypůjčoval v roce 2007 o 24 mld. více (viz tabulka), než kolik potřeboval na pokrytí záporné bilance, mi není jasné. Byť je možné, že se již sofistikovaně připravoval na rok 2008, kdy jsme dosáhli schodku 19,37 mld. Kč. Nebyl tak ve skutečnosti vlastně schodek o těch 24 mld. větší? V roce 2008 si pak Kalousek na první pohled nepochopitelně vypůjčuje 107 mld., byť je schodek v tomto roce „pouze" 19,37 mld. Odpověď na otázku proč, mi přichází při pohledu na další rok, kdy dochází k historicky nejvyššímu schodku 197 mld. Kč. V tomto rekordním roce si vypůjčuje 178 mld. Kč. Připočteme-li k nim ovšem z roku 2008 rozdíl mezi vyšší půjčky a výši deficitu, dostaneme se někde ke 270 mld. Kč, a to je možná skutečný deficit státního rozpočtu v roce 2009 - jen šikovně zamaskovaný půjčkami z předchozích let. Jsem ovšem laik a jako takový se určitě dopouštím nepřesností a možná i závažných hrubek, ovšem i tak si myslím, že čísla mluví jasně. Kalousek je prostě jednička!

Tomáš Kupec je příznivcem Svobodných

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…