Václav Hošek: Na obzoru vlajka černá. Piráti! Z jaké filozofie asi vycházejí ti dnešní?

19.09.2020 17:10

V každé společnosti se najdou tací, jimž práce k obživě nevoní. Ke cti dřívějších pirátů však nutno dodat, že jejich chlebíček nebyl lehký a většina z nich časem skončila jako potrava pro žraloky, anebo zůstali rozvěšeni po ráhnech za hrdlo.

Václav Hošek: Na obzoru vlajka černá. Piráti! Z jaké filozofie asi vycházejí ti dnešní?
Foto: Archiv Václava Hoška
Popisek: Václav Hošek

Obloha modrá, kam dohlédneš. Bílé vlny se tříští o příď lodi, již napnuté plachty ženou vstříc evropským břehům. Její útroby jsou plné zlata, stříbra a cizokrajného koření. Vousatý kapitán na lodním můstku spokojeně pobafává z dýmky. Idyla.

Už jsou vidět divoké tváře

Tu se však na obzoru zjevuje tmavá tečka. Zprvu je velice malá, ale poznenáhlu se zvětšuje. A pak v hrůze cestující zahlédnou černou vlajku a na ní lebku se zkříženými hnáty. Piráti. Ještě pár okamžiků a už jsou vidět jejich divoké tváře, šátky na hlavách, kroužky v uších, nože v zubech a šavle v rukou. Lana s háky na koncích zasviští a pirátská loď přiráží k boku nešťastné karavely. S nelidským řevem vtrhne vražedná soldateska na palubu a začíná boj na život a na smrt. Trvá jen krátce a na jeho konci letí do vody všichni mrtví i ranění. Na živu zůstane jen několik cestujících, kteří jsou schopni za svoje životy zaplatit tučné výkupné.

Co nejsnadněji přijít k penězům

Tak takhle nějak to vypadalo kdysi. V každé společnosti se najdou tací, jimž práce k obživě nevoní. I když, na druhou stranu, ke cti tehdejších pirátů nutno dodat, že jejich chlebíček nebyl nikterak lehký a většina z nich časem skončila také jako potrava pro žraloky, anebo zůstali rozvěšeni po ráhnech za hrdlo. K tomu došlo, když narazili na silnějšího soupeře, jenž jim dal za vyučenou. Tehdy se s nimi nikdo nemazlil. Dnešní piráti mají vše mnohem jednodušší. Majitelé moderních lodí s drahým nákladem jsou buď tak hloupí, anebo tak šetřiví, že nejsou ochotni zaplatit si ozbrojený doprovod, takže na útočníky na rychlých člunech čeká většinou neozbrojená posádka, jež nehodlá riskovat své životy za mizerný plat. Moderní piráti již neútočí pod černou vlajkou s lebkou a zkříženými hnáty, nemají v zubech nože a v rukou šavle, nýbrž kalašnikovy, případně i účinnější zbraně. Ovšem vycházejí ze stejné filozofie, jako jejich někdejší předchůdci. Co nejrychleji a nejsnadněji přijít k penězům. Zajímalo by mě ale, z jaké filozofie asi vycházejí nynější Piráti, kteří se často píší s velkým P. Co myslíte?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…