Vaše Věc: Babíšek – kulíšek aneb Ministerstvo financí našlo lék na Lex Babiš

18.12.2016 7:35

Andrej Babiš už si sbíječkami střetu svých zájmů razí cestu tomu, aby se vyhnul zákonu o střetu zájmů. Jako ministr financí si to „prostě zařídí“. Absolutně bez zájmu médií putuje připomínkovým řízením nařízení vlády, které Babišovu potíž vyřeší. A otevře při tom cestu k daňovým únikům.

Vaše Věc: Babíšek – kulíšek aneb Ministerstvo financí našlo lék na Lex Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Ministerstvo financí předložilo 30. listopadu 2016 do meziresortního připomínkového řízení návrh nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 243/2013 Sb., o investování investičních fondů a o technikách k jejich obhospodařování, ve znění nařízení vlády č. 11/2014 Sb. Takhle to zní nezáživně a dosti nevinně, navíc je před Vánoci, takže se raději všichni starají o přípravy na svátky, a ne o nějaká vládní nařízení. Ale Babiš tímto nařízením hraje o velké věci.

Hraje konkrétně o to, aby mohl být stále ve střetu zájmů tak, jak ho popisuje nový zákon o střetu zájmů, i poté, co tento nový zákon začne v roce 2017 účinkovat. A jak to Babiš plánuje udělat?

Přijetím tohoto výše zmíněného nařízení už fondy kvalifikovaných investorů nebudou muset být diverzifikované. A tak bude moci Babiš, majitel Agrofertu, založit fond, jehož jediným aktivem bude společnost Agrofert – a – voila – jako mávnutím kouzelného proutku nebude majitelem společnosti, která se uchází o státní zakázky a žádá o nenárokové dotace (ta bude majetkem fondu, jehož majitelem bude Babiš), takže bude moci pokračovat jak v čerpání státních dotací, tak v soutěžení státních zakázek…

V důvodové zprávě se píše, že hlavním důvodem, proč ministerstvo financí výše zmíněnou novelu předkládá, je přizpůsobení se aktuálním trendům a potřebám v oblasti fondového podnikání. To je v podstatě pravda – předkládá ji proto, že šéf této instituce má potřebu přizpůsobit se – ovšem nikoli aktuálním trendům – žádný takový trend není – ale aktuální situaci a svým potřebám v oblasti podnikání.

Andrej Babiš si je sám sebou tak jistý, že se svým záměrem vložit svůj majetek do nějakého fondu, a tím zákon obejít, vůbec netají. Mluví o tom například zde.

Původní právní úprava nedovolovala, aby Babiš sám přes investiční fond vlastnil pouze jednu společnost, a i ty nejméně regulované investiční fondy vyžadovaly, aby jedna společnost tvořila maximálně 35 % z celkového majetku fondu. Babiš by tedy, kdyby chtěl obejít novelu zákona o střetu zájmů, musel zkusit svůj Agrofert „rozdrobit“ na několik menších společností. Ale to je administrativně i finančně velmi náročné. A proč by se tím měl zabývat a něco zkoušet, když má jako ministr financí možnost jednoduše navrhnout vlastní úpravu…

Proč jsou nyní u fondu kvalifikovaných investorů limity?

Pokud se podíváme na odůvodnění původního návrhu vlády (který chce Babiš nyní kvůli vlastním potřebám novelizovat), dozvíme se, proč ministerstvo financí v minulosti k určení limitů přistoupilo:

„Absence jakékoli úpravy limitů by mohla svádět k využívání fondu kvalifikovaných investorů i k jiným účelům, než k jakým by mělo investování do investičních fondů primárně sloužit. Mohlo by tak docházet k proliferaci entit, u nichž jsou fondové charakteristiky více či méně oslabeny. Tím by byla atakována důvěra a integrita trhu fondového podnikání, což je z hlediska zájmu nežádoucí.“

Co odcitované znamená? Že limity zde existují právě proto, aby investičními fondy byly skutečně investiční fondy, a ne jen jinak zabalené korporace, které kapitálovému trhu a fondovému podnikání nijak nepřispívají. Jinými slovy, šlo o to, aby pomocí fondů nedocházelo k obcházení zákona.

A tyto důvody byly velmi aktuální, protože do té doby byly fondy kvalifikovaných investorů zneužívány pro „daňovou optimalizaci“. Majetek (nemovitosti nebo společnosti) se jednoduše zabalil do fondu, který vlastnil jeden člověk a zisk z tohoto ve fondu zabaleném majetku byl daněn nižší daňovou sazbou – sazbou pro fondy… (V důvodové zprávě v Babišově novele se dočteme i o tom, že daňovým únikům mají bránit daňové zákony, a ne zákony týkající se investování. Ale žádnou úpravu zákona, aby tomuto typu daňových úniků ministerstvo financí bránilo, zatím nepředložilo.)

Ti, kteří této „výhodky“ s „lepším“ zdaněním svého majetku teď chvíli nemohli využívat, se mohou těšit. Ministr financí jim k Vánocům chystá dáreček.

Aby mohl obejít zákon o střetu zájmů, velkoryse mete cestičku také jiným. Je legrace, že ministr financí, který svou politickou úspěšnost staví na lepším výběru daní, otevírá už jednou uzavřenou cestu daňových úniků… Olala. Jak sám říká: „Všeci kradnú“. Tak proč jim taky trochu neusnadnit cestu, žejo. Ono to „kradnutí“ dá taky někdy práci…

Ustanovení ohledně limitů u fondu kvalifikovaných investorů mělo zabránit a brání obcházení zákona v daňové oblasti. Teď ale také brání ministrovi financí Babišovi v obcházení zákona o střetu zájmů.

Jenže Babiš je ministr financí, a tak si může říci: „Novela zákona o střetu zájmů? Co to pro mě znamená? Jestliže chci být dál ve vládě, nemůžu vlastnit Agrofert. Respektive můžu vlastnit Agrofert, ale nemůžu se s ním ucházet o nenárokové dotace a státní zakázky. Kdybych se s ním nemohl ucházet o nenárokové dotace a o státní zakázky, proč bych, sakra, byl ve vládě? A protože teď ve vládě jsem, prostě si to zařídím. Proto taky ve vládě jsem. Abych si to prostě zařídil. Mám to i na billboardech. Jestliže novela zákona o střetu zájmů látá jednu díru, já si vyvrtám jinou! A větší! Cha!“

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.