Vaše Věc: SANEP: Volební preference v únoru 2017 podle SANEP

26.02.2017 15:12

Podle únorového průzkumu veřejného mínění provedeného společností SANEP od sebe hnutí ANO a ČSSD dělí 10,6 % volebních preferencí.

Vaše Věc: SANEP: Volební preference v únoru 2017 podle SANEP
Foto: pixabay.com
Popisek: Průzkum - ilustrační foto

Hnutí ANO by podle SANEPu nyní ve volbách do poslanecké sněmovny získalo 28,5 % hlasů a ČSSD 17,9 % hlasů. Třetí komunisté by získali 12,1 % volebních preferencí, ODS 9,8 %, KDU-ČSL 6,5 %. A do poslanecké sněmovny by podle SANEPu pronikli ještě Okamurovci s 6,4 % hlasů a TOP 09 s 5,6 %.

Za hranicí vstupu do sněmovny by zůstali Piráti, kterým by dalo hlas 3,4 % oslovených, Starostové a nezávislí s 2,4 % i Zelení se 2 % preferencí.

ČSSD oproti poslednímu průzkumu společnosti SANEP provedenému v lednu tohoto roku vzrostly volební preference o 2,1 %, což je vůbec nejprudší nárůst ze všech politických stran. Je ovšem potřeba dodat, že posledních šest měsíců šla ČSSD v průzkumech SANEPu pouze dolů. A celkově si od července loňského roku do ledna tohoto roku pohoršila o 5,8 % hlasů: A to je mnoho.

Hnutí ANO si oproti poslednímu měření pohoršilo o jednu desetinku volebních preferencí, ale ono, na rozdíl od ČSSD, od července rostlo a získalo do ledna tohoto roku 5,8 % volebních preferencí. Tedy přesně tolik, kolik ČSSD za stejnou dobu ubylo…

Komunisté posledních sedm měsíců pomalým, ale stálým tempem klesají, a až nyní jejich volební preference oproti lednu 2017 vzrostly o 0,2 %, tedy zanedbatelně. ODS přes velké řeči jejího předsedy i místopředsedů strany poslední tři měsíce klesá, a nyní už se dostala i pod deset procent. Na žádný velký comeback, o kterém vedení této strany sní, to tedy asi nebude – respektive jistě ne díky úspěchu ODS ve volbách…

KDU-ČSL a Starostové jsou v průzkumu SANEPu stále ještě hodnoceni zvlášť, a mají tak po součtu preferencí obou uskupení méně než 10 % preferencí, což by znamenalo, že by se jejich aliance do Sněmovny nedostala. Zajímavé však budou zejména ty výsledky průzkumů, které budou hodnotit tuto předvolební alianci dohromady, a to poté, co budou voliči dostatečně seznámeni s tím, že KDU-ČSL a Starostové utvoří pro volby do sněmovny volební celek.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…