Vaše věc: Byl J. F. Kennedy zlatou legendou?

02.06.2017 17:42

Před pár dny, 29. května 2017, by J. F. Kennedy dosáhl věku sta let, což se zdá nemožné, pokud má stále věčnou svatozář mládí. Sto let je zvláštní paradox: přestože všechno, co bylo řečeno a napsáno o mužích nejvíce ve světě medializovaných, vyvstává otázka, kdo byl vlastně J. F. K.?

Vaše věc: Byl J. F. Kennedy zlatou legendou?
Foto: tseotse.com
Popisek: Prezident USA John F. Kennedy

Byl vysoce zajímavý již před tragédií v Dallasu, a to diky klanu Kennedyů a s ním spojenými publicisty. Kennedy byl mladý, hezký a bohatý. Byl výjimečně inteligentní, měl vzdělání snů z Harvardu, měl za sebou válku v Pacifiku, působení v americkém senátu, Pulitzerovu cenu. Vznik televize z něj udělal nového šampióna Američanů. Měl velké charisma a umění svádět. Po prezidentských volbách v roce 1960 romanopisec Norman Mayler využil jeho fenoménu a napsal proslulý a vzrušující článek tak, že média dělila jeho život jako ušlechtilé soukromí a heroizovala jej jako prezidenta. S tím, že za touto ikonou se skrývá méně vzrušující realita.

A ta se týká jeho zdravotního stavu. Je to opak obrazu svalnatého a opáleného muže prezentovaného veřejnosti: jednalo se o vrozené malformace, infekční alergie, pohlavní infekce a hlavně Addisonovu nemoc, která se v té době začínala léčit. Tento muž měl velké utrpení. Byl závislý na drogách a na těžké medikaci. Ne každý věděl, že chodí o berlích a nosí korzet. Realita byla také, že J. F. K. miloval ženy, ale v té době jeho avantýry nezajímaly novináře, kteří spíše psali o romantickém vztahu mezi ním a jeho krásnou paní Jacqueline. U prezidenta se jednalo spíše o sexuální obsesi, nežli o klasický donchuanismus. Prezident měl velkou výhodu, že novináře tehdy zajímaly jiné věci, nežli intimní životy vysokých politiků a nebyli zvědaví na jejich osobní známosti a to ani s podsvětím. Sem tam se J. F. Kennedy setkal se Samem Giancanou, bossem mafie v Chicagu, nikoho to nezajímalo, ani se o tom nepsalo.

Posmrtná heroizace J. F. K. z něj udělala téměř neomylného člověka, velmi oblíbeného v „Dream teamu“, kterým se obklopil, což bylo velmi sympatické. J. F. K. byl velmi bystrý a svou funkci prezidenta se naučil vykonávat velmi rychle a dobře. Jako důkaz jeho přesvědčivého uvažování můžeme považovat jeho jedinečné jednání během tzv. Kubánské krize. Dnes se ví, že J.F.K. bez pochyby byl rozumnějším, předvídavějším prezidentem než byli Jefferson, Lincoln nebo Roosevelt. A to se mu podařilo ve velice krátkém čase, který měl ve svém životě na práci v prezidentském úřadu.

(podle Le Figaro, ZP)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…