Vaše věc: Guam je v zorném poli Pchjongjangu

15.09.2017 8:49

Základna Andersen slouží jako odpalovací plošina na severu ostrova, kdysi objeveného mořeplavcem Magelhanesem. Pláže na ostrově jsou stále otevřeny veřejnosti, ale jakmile se provádí zkoušky, umístíme na moře parníky, což znamená zákaz koupání. Vulkanický ostrov je považován za „nejvyšší horu na světě“, protože přesahuje 11 tisíc metrů, máme na mysli, že se jedná o nejhlubší místo na světě, a sice Mariánský příkop.

Vaše věc: Guam je v zorném poli Pchjongjangu
Foto: ABC.news
Popisek: Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Při šestém atomovém pokusu, řízeném Kim Jong-umem hraje Guam klíčovou roli v americkém zařízení při zastrašování „nejvyššího lídra“ Severní Koreje. V posledních týdnech antracitová silueta B 1 vzlétla několikrát nad pětihvězdičkovými hotely v zátoce Tumon a byla nasměrována na Jižní Koreu. Jedná se o nejdůležitější americkou základnu ve východní Asii, kde se shromažďují strategické bombardéry, nesoucí pod křídly nukleární zbraně, což vytváří atomový deštník.

Příští Kimovou provokací by mohl být test střel směřujících přímo na Guam, aniž by byl ostrov přímo zasažen. Byla by to možnost testovat prezidenta Trumpa a ukázat mu, že mají kapacitu raket doletět na ostrov. Hypotéza o útoku proti Guamu je Pentagonem brána vážně, který nasadil na ostrov ochranný systém (protiraketový) THAAD (Terminál High Altitude Area Defense), který bere v úvahu jejich spektakulární a okázalé kroky balistického programu. Střela na střední vzdálenost pojmenovaná Musudan, přezdívaná „Guam Killer“ byla letos vyměněna za výkonnější střely Hwasond 12 a 14 na mezikontinentální vzdálenost díky novému motoru, který tlačí střely na strategické zařízení. Guam je terč zejména symbolický.

Američané jsou schopni zasáhnout Severní Koreu z mnoha míst. Mohou se také opřít o svou flotilu vybavenou systémem střel Aegis, což jsou podmořské střely a balistického kontinentálního arzenálu. V případě konvenčního konfliktu, Guam by se stal předvojem podmořských útoků, které vytvářejí největší základnu v Tichomořské Asii prozatím v horizontu do roku 2020, pokud se v mezičase neobjeví výkonnější zařízení.

(podle Le Figaro, ZP)

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…