Vladimír Pelc: Váš padouch – náš hrdina

15.06.2018 8:29

Před několika dny jsme se dověděli, že Občanská demokratická strana (ODS) na první místo kandidátky pro podzimní volby do zastupitelstva hlavního města Prahy zvolila někdejší primátora Bohuslava Svobodu.

Vladimír Pelc: Váš padouch – náš hrdina
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stín ODS

Ten byl odsouzen v kauze opencard, dostal 2,5 roku podmíněně; dosud nepravomocně, protože ho Sněmovna letos v lednu k trestnímu stíhání vydat odmítla. Odvolací řízení tedy bude moci pokračovat až po skončení Svobodova poslaneckého mandátu.

Informace o tom, že volebním lídrem v komunálních volbách v Praze se stal Bohuslav Svoboda, je významným sdělením pro (nejen pražské) občany. Sdělení má několik aspektů.

Především je zřejmé, že ODS nemá „čisté“ členy, kteří by mohli ve volbách kandidovat. Pokračuje tak ve své tradici extrémistické strany: Extrémistickou stranou je taková strana, která porušuje zákony tohoto státu – vzpomeňme jen na sponzory této strany s exotickými jmény Lájos Bács z Budapešti, dr. Rádžív M. Sinha z Mauritia a na neexotického Pepu z Hongkongu z roku 2012 a její další a další majetkové aféry.

ODS není stranou demokratickou, protože dosazení (byť nepravomocně) odsouzeného na (dokonce) první místo kandidátky v komunálních volbách v Praze může být jen výsledkem působení stranických mafií a stranických kmotrů. Slušný člen libovolné politické strany s něčím takových souhlasit nemůže.

ODS argumentuje demagogicky; mimořádně trapné je zdůvodňování uvedené personální volby předsedou ODS Petrem Fialou: Bohuslav Svoboda se liší od Andreje Babiše, protože Svoboda sice odsouzen byl, a Andrej Babiš odsouzen nebyl, avšak Svoboda darebák není, protože jen hlasoval na pražské radě, kdežto nežalovaný a tedy ani neodsouzený Babiš odsouzeníhodný darebák je, protože se obohatil. ODS, její vedení, tak supluje orgány činné v trestním řízení a soudy; ODS je sama soudkyní. Z toho je zřejmé, že ODS je stranou extrémistickou. Je obrazem toho, jak by, podle ní, měla fungovat společnost: O vině a trestu a o čemkoli jiném by rozhodovalo vedení ODS. (Hlavně však je A. Babiš z jiné strany a jeho hnutí ANO 2011 získalo v parlamentních volbách nejvíce hlasů).

Příznačné je, při propagaci nějaké osoby, kandidáta ve volbách, že příslušná politická strana zdůrazňuje (skutečné či fiktivní) přednosti tohoto kandidáta; v případě B. Svobody o něm ODS nic pozitivního, kromě obecných frází, nesděluje. Asi není co. Srovnání formou anti-Babiš je hloupé.

Přesné, jako charakteristika politiky ODS, je vyjádření 1. místopředsedkyně ODS Alexandry Udženije:Bohuslav Svoboda je symbolem důvěryhodné a cílevědomé politiky založené na jasných hodnotách. Jako někdejší primátor Prahy má velmi precizní představu o problémech našeho města i o tom, jak je řešit. Je to osobnost, která dokáže vést tým, naslouchat a rozhodovat. Kromě toho si myslím, že Praha prostě potřebuje mít v čele pořádného chlapa. Ano, pro ODS je symbolem důvěryhodné a cílevědomé politiky, a pořádným chlapem, jenž vyjadřuje jasné hodnoty B. Svoboda − odsouzenýnepravomocně protože ho chrání poslanecká imunita.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…