Voltairova předvolební rada

19.05.2019 6:34

Že byl Voltaire (1694 – 1778) velikán ducha, filozof a mistr psaného slova, si většinou pamatujeme ze škamen střední školy. Ale že uměl společnost rozebírat až tak dokonale, a že zároveň uměl předvídat až tak pronikavě, to člověku dojde ve chvíli, kdy se vrátí k jeho slavným citátům. A zanechal jich nám úctyhodnou řádku.

Voltairova předvolební rada
Foto: Jiří Hroník
Popisek: Pavel Chrastina, publicista, baskytarista a textař, spoluzakladatel skupiny Olympic

Můj letitý kamarád z Kanady, žurnalista Petr Adler, s nímž diskutuji o všem možném a v posledních dnech hlavně o nastávajících eurovolbách, mi poslal jeden Voltairův výrok, který vystihuje přesně naši současnou situaci, ačkoli od jeho napsání uplynulo už téměř tři sta let. Překládám ten text z angličtiny s vědomím, že někde jistě existuje přesnější překlad z francouzského originálu, ale protože jde především o podstatu věci, nemělo by to vadit.

Francois-Marie Arouet, pozoruhodný muž, který si říkal Voltaire, a jehož mnohé postřehy a soudy zůstaly doslova a do písmene nesmrtelné, prohlásil také toto:

 „V životě potkáte dva druhy zlodějů. Obyčejného, běžného zloděje, který vám ukradne peníze, vaši náprsní tašku, hodinky, vašeho koně, atd. Druhým typem je politický zloděj. Ten vás připraví o vaši budoucnost, o vaše sny, o vaše znalosti, ukradne vám váš výdělek, vaše vzdělání, vaše zdraví, zbaví vás síly a energie, a nakonec i vašeho úsměvu.

Velký rozdíl mezi těmito dvěma druhy zlodějů spočívá v tom, že obyčejný zloděj si vybírá vás, aby vás připravil o to, co vám patří, zatímco politického zloděje, který vás pak připraví o všechnu vaši životní perspektivu, si vybíráte vy sami.

Další velký rozdíl (a nikoli poslední) mezi nimi je ten, že běžný zloděj je obvykle policií stíhán, zatímco politický zloděj je obyčejně policií chráněn.“

Buďte proto při vašich volbách velice, ale velice vybíraví, dodává můj starý dobrý přítel Petr Adler přes celý Atlantik, který je prozatím stále ještě po okraj plný dostatečně slané vody.

Pavel Chrastina

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …