Zbyněk Fiala: Minimální mzdy míří vzhůru

22.05.2014 17:17

Ve Švýcarsku minimální mzda referendem neprošla, v Seattlu ani nebylo třeba, zavede se cestou dohody na úrovni valorizovaných 15 dolarů za hodinu. Dohoda vznikla pod hrozbou místních referend, kde by tentokrát zcela určitě prošla v ještě lepších podmínkách.

Zbyněk Fiala: Minimální mzdy míří vzhůru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Nakonec to šlo i bez řetězových stávek, demonstrací a bojových veřejných hlasování. Krátce předtím, než se v oblasti Seattlu začaly sbírat podpisy pro petice pro místní referenda, starosta Ed Murray (Demokrat) ohlásil dohodu podnikatelů a odborů o postupném zvýšení minimální mzdy z 9,32 na 15 dolarů za hodinu. Musí ji ještě schválit městská rada, ale starosta je přesvědčen, že projde i tam, informuje týdeník Bloomberg Businessweek.

http://www.businessweek.com/articles/2014-05-08/how-seattle-agreed-to-a-15-minimum-wage-without-a-fight

Nebude to hned, zvyšování nejnižších mezd proběhne nejprve u velkých firem roku 2017, ale přesto jde o velký skok. Když se v minulém týdnu ve Švýcarsku hlasovalo o návrhu na zavedení minimální mzdy ve výši 22 švýcarských franků na hodinu, bylo to ve směnném kurzu asi 25 dolarů na hodinu, ale když započteme švýcarskou cenovou hladinu a porovnáváme mzdy raději v paritě kupní síly, vyjde nám podle výpočtů OECD částka 14,01 dolaru.

http://www.bloomberg.com/news/2014-04-13/world-leading-25-hourly-wage-floor-roils-swiss-businesses-jobs.html

Ve Švýcarsku vysoká minimální mzda neprošla, ale v jednom z hlavních technologických center USA ve státě Washington na severozápadě USA, kde sídlí Microsoft a Boeing, se dohodli účastníci několikaměsíčních jednání na ještě vyšší hodnotě. Už teď tam byla minimální mzda o dolar vyšší než třeba ve federálním hlavním městě Washington D.C. a dokonce o dva dolary vyšší, než je nejnižší povolená mzda v těch státech USA, které nemají vlastní úpravu (7,50 dolaru).

V americkém Kongresu taková dohoda možná není. Debata o návrhu na zvýšení federální minimální mzdy na 10.10 dolaru (Minimum Wage Fairness Act), který má podporu prezidenta Baracka Obamy, je zablokována politickou propastí pečlivě udržovanou opozičními Republikány. Avšak na místní úrovni lidé uvažují jinak a potvrzují tak úvahu amerického politologa Benjamina Barbera, že změna principů vládnutí přichází zdola, z měst.

http://vasevec.parlamentnilisty.cz/komentare/zbynek-fiala-o-demokracii-zdola

Ne všichni v Seattlu jsou šťastni. Zatímco podnikatelé si oddechli, že byl dohodnut přijatelný časový plán postupného stírání rozdílů u zaměstnanců s různými dalšími pracovními benefity (do roku 2025), socialistická zastupitelka Kshama Sawantová tvrdí, že starosta zbytečně ustupuje. Byla zvolena do městské rady za sdružení „mzda, která uživí“, a to si kladlo vyšší cíle. Vyzývá proto k pokračování příprav lidových hlasování – což může být tlak, který starostovi pomůže při jednání v městské radě.

Referenda s nejistým výsledkem byla hlavním argumentem starosty, když dával jednání dohromady. Nastupoval do úřadu v lednu a tou dobou bylo na předměstí SeaTac v místním referendu odhlasováno, že zaměstnanci v dopravě a zdravotnictví mají dostávat minimální mzdu 15 dolarů za hodinu. Boj o zvýšení minimální mzdy se tak rozjel po několika liniích, z nich jedna směřovala k místní dohodě a druhá ovlivnila volby do městského zastupitelstva. Zatím nedošlo třeba na řetězové stávky, jaké použili zaměstnanci rychlého občerstvení v New Yorku.

Starosta Seattlu nejprve jmenoval 24 člennou komisi pro otázky příjmových nerovností, která byla vedena spolupředsedy z dvou protivných táborů – zprava nejvýznamnějším podnikatelem a zleva předákem zdravotnických odborů. Dostali na to čtyři měsíce. Kdyby neuspěli, starosta Murray byl připraven předložit svůj vlastní drsný návrh.

Místní podnikatelé pochopili, že jiná cesta není, píše Bloomberg Businessweek. Rozdíly v jednacích pozicích byly hlavně v čase. Odboráři chtěli zvýšení hned, podnikatelé měli zájem na tom, aby se započetly i další benefity, jako je podnikové zdravotní nebo penzijní pojištění. Odboráři byli proti, včetně započtení zpropitného.

Kompromis má podobu postupného přechodu k minimální mzdě 15 dolarů pro všechny do roku 2025, ale mezitím bude valorizovaná podle inflace. První by přešli na tuto mzdu zaměstnanci podniků s více než 500 zaměstnanci bez podnikového zdravotního pojištění. O rok později ji dostanou i ti, kdo zdravotní benefity dostávají. Následují malé podniky se zpropitným, o dva roky později i bez spropitného a tak dále. Ovšem valorizace se týká jen těch, kdo už dospěli k dohodnutému zvýšení, to může zadělávat na další konflikt, soudí New York Times.

http://www.nytimes.com/2014/05/02/us/seattle-mayor-details-plan-for-15-minimum-wage.html?_r=0

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pokles? Kdepak! Růst … potíží

13:57 Jiří Paroubek: Pokles? Kdepak! Růst … potíží

Na zemědělství se hodí stařičký vtip, že potíže růstu vystřídal růst potíží. Ty staré jsou stále nal…