Zbyněk Fiala: Ropák je Zeman, perlil Babiš

27.04.2014 18:20

Prezident republiky Miloš Zeman zachoval vysokou úroveň soutěže o Ropáka roku a s přehledem zaujal první příčku, ve stopách svého předchůdce Václava Klause. Zeman se možná dostal ještě dál, protože průplav Dunaj – Odra – Labe, který prosazuje, označil Klaus za nesmysl. Zelenou perlu si vysloužil předseda Hnutí ANO Andrej Babiš za rozhořčení, že se mu k dálnici vyjadřuje i jezevec.

Zbyněk Fiala: Ropák je Zeman, perlil Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Ropák se uděluje zaantiekologický čin (prosazování takové stavby či záměru či vydání rozhodnutí, které se nejvíce zasloužilo o poškození životního prostředí). Zelenou perlusi vyslouží největší o antiekologický výrok roku. Vítěze vybrala nezávislá komise osobností, ve které najdeme třeba sociologa Jana Kellera, filozofa Erazima Koháka, písničkáře Pepu Nose nebo teatrologa Vladimíra Justa.

Prezident Miloš Zeman vyhrál Ropáka s přehledem, protože ke kanálu napříč republikou, který by říční vodu stěhoval nahoru a dolů, přihodil i prolomení uhelných limitů, podporu kácení v šumavském národním parku a Temelín. Prostě když pálí, vždycky najisto.

Na Zemana proto nestačili na něj ani takoví sekáči jako bývalý ministr životního prostředí Tomáš Chalupa nebo bývalý ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Ministr Chalupa bodoval vyhláškou, která umožňuje kácet bez povolení i mimo zahrady poměrně velké stromy. Vedle toho nadbíhal spalovnám a prokázal neschopnost využít přidělené evropské fondy pro životní prostředí. Ministr Kuba jistil spalovny ze své úrovně, chystal dotace jaderných elektráren a zkoušel obnovit možnosti vyvlastňování pozemků pro těžbu.

Také Zelená perla je v silných rukou, protože Andrej Babiš soupeře zcela převálcoval výkřikem, že „se jednou asi z té demokracie poděláme, všichni“. Měl tím na mysli projednávání trasy dálnic. To například na D8 neproběhlo řádně, a tak je hnána terénem, který se na ni sesypal. Poděláme se, všichni, spíš z ploužení po D1, která se rekonstruuje naprosto šíleným způsobem, a má to trvat řadu let. Kdyby o tom občané věděli předem a mohli do toho mluvit, nikdy by to nedovolili.

Na Babiše nestačil hejtman Milan Chovanec s výkřikem, že by vlaky nejraději rušil a nahrazoval (v tu chvíli finančně výhodnějšími) autobusy. Na vítězství nestačil ani drsný vtip poslance Jaroslava Foldyny, že by prosadil dostavbu D8 speciálním zákonem. Nejspíš přírodním, že voda teče nahoru, což by pomohlo utrženému svahu, který stavbu zavalil, aby se vrátil, odkud přišel.

Obě ceny jsou významné a budou se trvale připomínat, ale Ropák navíc signalizuje vznik nového druhu Petroleus mostensis (ropák bahnomilný), který se podle jedné teorie (ALTERNATIVA, časopis, Děti Země 1992) odštěpuje od Homo sapiens sapiens (člověka moudrého).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…