Zdeněk Joukl: Konec válek? Mír ve světě?

16.10.2023 11:42 | Komentář

Už mě nebaví stále poslouchat zprávy o různých současných válkách. A tak jsem tedy, jako dlouholetý závodní šachista, začal přemýšlet o příčinách současných válek a o tom, jak jim předcházet.

Zdeněk Joukl: Konec válek? Mír ve světě?
Foto: Archiv Zdeňka Joukla
Popisek: Zdeněk Joukl

Možná, že by se těmito tématy měly zaobírat všechny vlády. Jenže...Proč by to vlády skutečně dělaly? Jim přece vyhovuje to, že existují různí vnější i vnitřní nepřátelé. Lépe a jednodušeji se jim potom vládne, neboť mohou různá nepopulární opatření zdůvodňovat právě existencí nepřátel. 

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29497 lidí

Časté spory jsou také o území států. Existují stále ještě sporná území, které by měla přednostně řešit OSN. Ale dělá to?

Válčí se také kvůli nerostnému bohatství. I když na první pohled příčina není často vidět. Což takhle zvážit dobrovolný převod nerostného bohatství pod OSN. Například s tím, že stát, na jehož území toto bohatství je, dostane určitá procenta ze zisku z ohleduplné těžby navíc.

Množství cizinců (hlavně ze sousedních států) žijících trvale v zemi je také rizikový válečný faktor. Že je jim ubližováno, to použijí sousední státy s oblibou jako důvod k napadení. Hitler tak napadl Československo a Putin zase Ukrajinu. Podle mne (nutno ale odborníky potvrdit) je bezpečná hranice cizinců v zemi 5%. A proč máme v zemi příliš cizinců? Někteří občané se „štítí“ dělat „podřadnější“ práce, a tak jsou na tyto práce najímáni cizinci.

OSN by mohla svými vojsky zajistit mír ve světě, například tím, že by donutila každého válečného agresora vrátit se s vojsky za své hranice. Jenže země v Radě bezpečnosti OSN mají právo veta. A tedy, když některý stát z Rady bezpečnosti OSN sympatizuje s agresorem, nebo se sám dopustí agrese, tak je OSN v koncích.

Velmi nebezpečné pro vznik válek jsou také agresivní ideologie.

Určitou roli hrají také ekonomické šance nezúčastněných států. Po válce jim vždy spadne do klína mnoho zakázek na obnovu zničené země. A to je šance pro růst HDP (hrubého domácího produktu) u nich.

Prevence válek
Pracujme na horších postech,
ušetříme pak na hostech,
pro cizince méně práce,
nebudeme muset bát se,
že skončíme v další válce !
Čím více se válkou zničí,
tím výše HDP fičí !
Když je člověk nezávislý,   
jinak mu to potom myslí,           
ohledy mít nemusí,   
závazky ho nedusí!

Každý z nás může udělat něco pro mír ve světě. Někdo více, někdo méně. A někomu je to víceméně jedno. Do které skupiny patříte Vy?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…