Zdeněk Joukl: Máme si seniorů více vážit a vycházet jim vstříc?

29.12.2022 10:02 | Komentář

V době pandemie koronaviru bylo zahájeno vysílání pro seniory na programu ČT 3. Senioři byli a stále jsou rizikovou skupinou v epidemiích (koronavir, chřipka, RS vir...).

Zdeněk Joukl: Máme si seniorů více vážit a vycházet jim vstříc?
Foto: Archiv Zdeňka Joukla
Popisek: Zdeněk Joukl

Vzhledem k stáří, nemocem a zimnímu počasí senioři opouští své domovy mnohem méně než ostatní občané. Jelikož tráví více času doma, tak i častěji sledují TV vysílání. Proto zavedení programu ČT3 jim zajisté zlepšilo a zpříjemnilo život. Bylo tak jedním z mála opatření, která seniorům pomohla. Proto by bylo jistě škoda, kdyby vysílání ČT 3 pro seniory, kterých je minimálně čtvrtina diváků ČT, bylo od 1. 1. 2023 zrušeno.

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí

Proč rušit úspěšné vysílání? Navíc i ostatní diváci se občas rádi podívají na staré české filmy, zvláště ty veselejší, které jim v této nelehké době pomáhají zapomenout na existenční starosti. Víme dobře, že není prakticky možné, aby v stejném rozsahu, ba ani ve třetinovém, vysílání ČT3 převzaly ostatní stanice ČT, jak nás seniory ČT utěšuje.

Hlavním důvodem, proč chce ČT od 1. 1. 2023 úspěšné vysílání ČT 3 zrušit, jsou totiž finanční úspory – zhruba 120 milionů korun. Ovšem šetřit na seniorech, to je jistě to poslední šetření, ke kterému by mělo v našem státě dojít. Vždyť seniorům již tolik života nezbývá a penze jsou často pro důstojný život opravdu nedostatečné. Proč jim tedy život dále trochu nezpříjemnit?

V této nelehké době, kdy vláda podporuje podniky desítkami miliard, by se snad v rozpočtu mohla najít příslušná částka na to, aby úspěšné vysílání ČT3, hlavně pro seniory, mohlo pokračovat. Proto si dovolím apelovat na vládní Pětikoalici a na celou vládu ohledně přidělení například účelové dotace pro ČT v takové výši, aby mohlo vysílání ČT3 pokračovat i v novém roce 2023. A to v nejhorším případě alespoň v zkrácené podobě. (Koneckonců jsou senioři také početně rostoucí skupina budoucích voličů).

Děkuji všem, jménem seniorů, za jakoukoliv pozitivní snahu, projevenou v této záležitosti.

Zdeněk Joukl, věk 81 let
praktický sociolog, Senior roku 2013 atd.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…