Zdeněk Lanz: České dálnice – noční můra automobilistů

18.07.2018 19:26

O nedobrém stavu našich dálnic bylo napsáno již mnohé a i letošní okurkovou sezonu vyplňují, vedle zpráv o jednání o důvěře vládě, mnohdy přerůstajícího až do tragikomického „sněmovního kabaretu“, zprávy o zpoždění při rekonstrukcích a opravách dálnic.

Zdeněk Lanz: České dálnice – noční můra automobilistů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice, ilustrační foto

Našinec, který se, v dnešní neutěšené bezpečnostní situaci v Evropě a v duchu pořekadla „všude dobře, doma nejlépe“, rozhodne strávit dovolenou cestováním automobilem po „vlastech českých“, brzy ze svého nadšení vystřízliví.

Nedávno jsme se při cestě z Krušných hor rozhodli, že opustíme silnice nižších tříd a pro návrat domů využijeme i naši dálniční síť. A tak jsme v Žatci, který jsme i díky nedobře značené objížďce objeli dvakrát navíc, zakoupili desetidenní dálniční známku. Mimochodem dražší, než např. v Rakousku.

Problémy ale začaly ještě před vyjetím. Žádná z našich tří píšících propisek na vyplnění registrační (státní poznávací) značky nestačila. A tak jsou na známce, kromě šmouh od propisky, jen  vyryté znaky. Další komplikace nastaly v okamžiku, kdy jsem se pokusil známku odlepit od papíru, abych ji mohl nalepit na předepsané místo na předním skle. Nutno poznamenat, že např. opět v Rakousku, kde se „SPZ“ nevyplňuje, zabere celý úkon instalace známky sotva minutu.

To nejhorší z celé dovolené, tedy jízda po českých dálnicích, však mělo teprve přijít. Jakoby se na nich celá léta nic nedělalo a teď se to najednou musí ztrhat.

Naše "trápení" vyvrcholilo cestou z Prahy do Českých Budějovic ve chvíli, kdy jsme se rozhodli pokračovat po D1 na Brno a udělat si "malou zajížďku" do Českého Šternberka. Příslušný dálniční sjezd byl uzavřen.

A tak při hledání možných azimutů našich budoucích cest přihlédneme i k tomu, abychom   „placeného útrpného cestování“ po našich tzv. dálnicích museli využívat co nejméně a šetřili naše nervy, čas a peníze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …