Bárta: Když Pospíšil mlčí a už zase mystifikuje...

09.08.2012 19:06

Z Jurečkovy gubernie – díl druhý.

Bárta: Když Pospíšil mlčí a už zase mystifikuje...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

„Nevzdávám to, i nadále budu bojovat s korupcí,“ hlásá na billboardech, které doslova zaplavily Plzeň, exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. V boji o hejtmanské křeslo tak opět dokazuje své umění manipulovat s veřejným míněním.

Co nevzdává? Čunkiadu, „zazděnou“ Mosteckou uhelnou, ódy o kvalitách Rampuly i Grygárka při jejich jmenování, svoje dovolené v Toskánsku a setkání s lobbisty od Martina Romana až k Romanovi Janouškovi? Nebo snad Vidnavu, za kterou dnes čelí policejnímu obvinění jeho nejbližší spolupracovníci, či dlouhé odvolávání Vesecké, jemuž předcházela setkání v hospůdce kmotra Jurečka?
Miláček médií a realita

Není to však jen o minulosti. Pouze lidé s krátkou pamětí mohou přistoupit na oblíbenou teorii „miláčka„ medií, že v Nečasově vládě se náhle vzpamatoval a začal se chovat jinak. Jak tomu věřit, když víme o „kádrovací„ schůzce Nejvyššího státního zástupce s kmotrem Jurečkem ještě před jmenováním? Minulost není ani polovičatá práce Pospíšila kolem zákona o anonymních akciích ani exekucí? Novela nikterak významně nebrání malé dlužníky před velkými exekutorskými loupežníky. Neměli bychom zapomenout že předsedou exekutorské komory je dobrý přítel Pospíšila, jeho dlouholetý souputník Jiří Prošek.

Mohl bych pokračovat ještě dlouho, ale kandiduje do kraje. Možná má na mysli, jak se bude pečlivě věnovat svému regionu. Pravda je jako vejce vejci podobná jeho působení v Praze. Stranickým šéfem regionu je už téměř deset let. A tak se opět můžeme ptát? Kde byl, když začalo vyšetřování ROPu, z dob, kdy na kraji vládla ODS? Kde byl a proč mlčel, když si bývalý hejtman Petr Zimmermann (ODS) nakupoval nemocnice od Petra Bendla ve Středočeském kraji za pár korun? Protestoval snad proti tomu, že tentýž hejtman si nechal kolegy na kraji schválit evropskou dotaci ve výši přes 60 miliónů do svého vlastního špitálu? Kdybyste prstíčkem hrabali, jedinou kritickou řádku k tomu v mediích od Pospíšila nenajdete. „To víte plzeňská ODS“ vzdychal opatrně před novináři. A jakoby zapomněl, že tu ODS měl a má pod kontrolou jeho kmotr Jurečko a on jako šéf regionu za ní nese odpovědnost.
ODS bojuje proti korupci jen na billboardech

V Plzni si „vrabci na střeše“ štěbetají o podivných veřejných zakázkách už hodně dlouho. A jak by také ne! Primátor města Martin Baxa (dlouholetý přítel exministra Pospíšila už z dob Mladých konzervativců) a jeho modrá družina už dlouho odmítají zveřejnit i banální smlouvy. Dokonce to právo upírají i členům kontrolního výboru. Nedávno se podařilo, pod tlakem veřejnosti a opozice, prosadit první pořádnou kontrolu. Došlo na průzkumné vrty na předražených parkovacích plochách. Žádné překvapení se nekonalo. Dvakrát se vrtalo, dvakrát vrty prokázaly, že miliónová parkoviště jsou ošizena. A magistrát mlčí. Vlastně ne. Šéf ODS to nevzdává, bojuje proti korupci. Škoda, že jen na billboardech.

Mrtvého brouka dělal Pospíšil při pokusu prodat Plzeňskou teplárenskou. Nezastavil svého „kmotra“, když se v Plzni stavěl podivně předražený parkovací dům za 350 miliónů korun, který po dvou letech stále „zívá„ prázdnotou. Mlčel ve chvíli, kdy si chtěli kmotrovi kamarádi od města kupovat jednu z nejcennějších zahrad ve městě. Mlčel, když si členové ODS pronajímali v Plzni nejlepší prostory na svoje hospody a bufety, když nakupovali celé areály. Moc dobře ví, že se Plzeň, po dlouhé době diskusí, velmi laxně postavila k potlačení heren a loterijních terminálů. V centru města zůstanou prakticky všechny. Přehlížel, že exekuce z Dopravních podniků vymáhá zprostředkovatel, právník a Jurečkovo přítel, stejnou cestou jako v Praze, přes firmu na Panamských ostrovech. Nekonečný výčet by z toho mohl být.

Jiří Pospíšil se nemůže zbavit zodpovědnosti, že nechal pověst strany, ve městě řízené jeho kmotrem Jurečkem,  dojít tak daleko až aktivisté vyvěšují na radnici obrovské transparenty. „Máme dost vaší korupce, odejděte,“ žádali v tomto týdnu. A nikdo z pracovníků radnice jim v tom ani nebránil. Proč také? Úředníci vědí nejlíp jaká je pravda. Mlčel protože to nebylo populární. A vlastně mluvit ani nemohl. Postavit se vlastnímu kmotrovi, na to neměl odvahu. Nebude ji mít ani napříště.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vít Bárta

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

životní úroveň

Dobrý den, pane Juchelko. Zajímá mě jedna věc. máte nějaký plán, jak zvýšit životní úroveň občanů ČR?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Odmítám šmírování lidí ze strany státu

7:17 Rajchl (PRO): Odmítám šmírování lidí ze strany státu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu ODS hlásit úřadům každý převod částky, přesa…