Bárta: Mediální tlak zabral, pojišťovny ustupují

31.12.2012 7:21

Krajské nemocnice v těchto dnech konečně podepisuji definitivní verze smluv s nemocnicemi. Vítězství pro nemocniční personál a pro občany vůbec se však nerodilo lehce.

Bárta: Mediální tlak zabral, pojišťovny ustupují
Foto: red
Popisek: Poslanec Vít Bárta

Je nutno připomenout, že tak razantní zpoždění a nejistota byla téměř výlučně způsobena představiteli pojišťoven, kteří s návrhy smluv vyčkávali na poslední možnou chvíli a následně nemocnicím nabízeli často zcela likvidační a neadekvátní smlouvy – podle polovyděračského principu "na jednání není čas, podepiš nebo zůstaneš beze smlouvy". Často se přitom mělo podepisovat rušení efektivních a zcela nezbytných kapacit u jedněch, zatímco neefektivní kapacity u druhých byly nadále tiše tolerovány.

Díky společnému, koordinovaného a profesionálnímu postupu ze strany Krizového štábu nemocnic však podle všeho k těm nejhorším excesům nedojde. Mimo jiné i s pomocí usilovné práce Věcí veřejných v Poslanecké sněmovně nemocnice vyvinuly silný společenský tlak a formou petic si získaly přes 100 tisíc podpisů občanů.

Dnes lze s poměrným optimismem konstatovat, že naše společná snaha přinesla žádané výsledky. Pojišťovny ustupují vytvořenému společenskému a mediálnímu tlaku a již nadále nepožaduji rušené celé řady kvalitních a efektivních specializovaných oddělení.

Konkrétně v Jihočeském kraji a Pardubickém kraji je již téměř dobojováno a na Vysočině lze za velký úspěch považovat podepsání smluv nemocnici v Jihlavě a Novém Městě na Moravě.

Stále bychom však měli zůstat obezřetní. Velká část nemocnic z důvodu zpožděného předložení smluv ze strany pojišťoven je i dnes bez záruk, že jim bude hrazená péče v roce 2013. Podle předchozí dohody mají být tyto smlouvy podepsány nejpozději do konce ledna příštího roku a my pevně doufáme, že alespoň tento příběh nezodpovědnosti a nedomyšleného postupu ze strany ministerstva zdravotnictví skončí nakonec dobře.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vitbarta.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.