Bárta: Pád vlády? Příští středu nebo 2014

26.10.2012 16:06

Poslanci s největší pravděpodobností odhlasují zrušení zasedání Poslanecké sněmovny naplánovaná na příští čtvrtek a pátek.

Bárta: Pád vlády? Příští středu nebo 2014
Foto: red
Popisek: Poslanec Vít Bárta

Tímto aktem se taktizování o pádu vlády před kongresem ODS, který se koná v prvním listopadovém víkendu, omezuje pouze do příští středy.

Dle mého názoru jsou karty rozdány lícem nahoru. Pokud premiér Petr Nečas na kongres pojede ještě jako předseda vlády, tedy před hlasováním o daňovém balíčku, má vyhráno. ODS je od „sarajevského atentátu“ velmi konzervativní a důsledně uvnitř strany platí, že dokud král není mrtev, debata o jeho nástupci se rovná zradě, která se neodpouští. Proto jsou v současnou chvíli všichni nadějní kandidáti na předsedu ODS velmi opatrní a spolustraníky s nálepkou rebel veřejné nepodporují.

Naopak pokud na brněnský kongres ODS Nečas pojede s tím, že vláda padla, skončí s velkou pravděpodobností v čele strany. Všichni straníci vědí, že Nečase prezident Václav Klaus znovusestavením vlády nikdy nepověří. Poté zbývají už jen dvě varianty. Volba nového předsedy občanských demokratů nebo předčasné volby, které vzhledem k výsledků nedávných krajských a senátních nic dobrého nevěstí.

Jasno bude v úterý ve 14:00. Až začne jednání sněmovny, dojde ke klíčovému hlasování o změně programu schůze, zda III. čtení daňového balíčku, tedy závěrečné sněmovní hlasování k DPH spojené s důvěrou vlády, proběhne ve středu 31.10. Při tomto hlasování se ukáže odvaha rebelů i jednota opozice.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vitbarta.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…