Bárta: Paráda ministře Drábku. Pro důchod 20 kilometrů

23.10.2012 12:11

Nedodržené slovo odcházejícího ministra práce Jaromíra Drábka o tom, že k výplatě důchodů nebude použito sKaret má dalekosáhlé důsledky.

Bárta: Paráda ministře Drábku. Pro důchod 20 kilometrů
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

V Česku je podle statistiky totiž okolo dvě stě padesáti obcí, které mají k bankomatu České spořitelny dále než 10 kilometrů. Právě v současnou chvíli hrozí, že vyplácení důchodů a sociálních dávek bude probíhat právě skrze tuto banku.

Dnes mě velmi zaujal článek na serveru datastory.cz, který se na problematiku pokrytí zaměřil. Podle jeho statistik jsou však i obce, které to mají k bankomatu ještě dál. Nejhůře je na tom Šafov v Jihomoravském kraji, kde se místní musí vypravit za důchodem na cestu vzdálenou 20 kilometrů daleko v Jemnicích. Podobně jsou na tom v Horní Plané, Slezských Pavlovicích nebo v Bezdružicích v Plzeňském kraji.

Podle článku publikovaném v sobotu v MF Dnes se Česká republika smluvně zavázala, že kromě sociálních dávek bude přes Česko spořitelnu (a její produkt, sKartu) vyplácet právě i důchody, což deník doložil citací ze smlouvy.

Každý příjemce peněz od státu má tak v zásadě tři možnosti. Buďto kartou platit přímo, jenže obchody v menších obcích nemají platební terminály, nebo peníze vybírat z bankomatu České spořitelny, kde je sice první výběr zdarma, ale další jsou zpoplatněny 6 korunami. Pokud zvolí třetí možnost a vyberou z jiného bankomatu případně pobočky než ČS, stojí je to 40 korun.

Nejen, že ministr Drábek sliboval, že sKarta nebude použita k výplatě důchodů, ale ani pravděpodobně není smluvně dořešeno pokrytí České spořitelny patřičnou sítí bankomatů. Nehledě na to, že celá řada důchodců navíc nevlastní dopravní prostředek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vitbarta.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…