Bárta: Vsadím pleš na to, že Kalousek 16 miliard navíc nevybere

04.10.2012 10:30

V pondělí se na svém blogu („Nepromrhejme získanou důvěru“) snažil ministr financí Miroslav Kalousek obhájit jím připravovaný vládní daňový balíček. Ten je nyní předkládán do Sněmovny a váže se na něj také důvěra vlády. Vsadím se s Kalouskem a mé ostříhání dohola, že jím navrhovaná úprava kýžené miliardy prostě nepřinese.Vsadím pleš na to, že Kalousek 16 miliard navíc nevybere.

Bárta: Vsadím pleš na to, že Kalousek 16 miliard navíc nevybere
Foto: red
Popisek: Poslanec Vít Bárta

Kalousek se snaží zvyšování daní ospravedlňovat, či snad se dá použít expresivnější výraz zaklínat, rozpočtovou zodpovědností. Ano, v tomto bodě se s ním ztotožňuji. Nezadlužovat se nad schválený rámec je skutečně zásadní. Finanční trhy reagují opravdu citlivě na špatné zprávy a porušení harmonogramu snižování schodků by nás mohlo stát mnoho miliard na úrocích za státní dluh. Až posud souhlasím.

Nic to nepřineslo

V čem se však s Kalouskem zásadně neshoduji, je cesta, jak k vyrovnaným rozpočtům dojít. Zvýšení DPH totiž pozici České republiky nikterak nezlepší. Už letos zvýšení DPH nepřineslo do rozpočtu prakticky ani korunu navíc. Zvyšování daní není cestou, jak v současné době zachraňovat rozpočet. Spíše naopak, každé zvýšení daní (a i pouhá změna daní) znamená pro ekonomiku negativní zprávu. Ještě tím víc, když je prováděna ve spěchu a na poslední chvíli jako nyní. Do nového roku zbývají 3 měsíce a žádný podnikatel, firma ani běžný spotřebitel neví, jaké bude DPH – 15 a 21, 14 a 20 nebo sjednocená 17,5. Elementární ekonomická jistota neexistuje. V tomto prostředí je nejen podnikání, ale jakákoli ekonomická činnost náročnější. I kdyby se daně nakonec nezvyšovali, už jen dnešní nejistota je špatná.

Vláda se má a priori soustředit na prorůstová opatření, které podpoří hospodářský růst. K těmto opatřením patří  snížení spotřební daně z nafty, rušení zbytečné byrokracie pro podnikatele, vyšší kvalita školství nebo inkubátory pro patenty a podnikání, atd. Každé procento hospodářského růstu znamená pro rozpočet 12 mld. Kč.

Neplýtvat

Druhou věcí, na kterou je třeba se soustředit, je zamezení plýtvání na straně výdajů. Příkladem je české zdravotnictví, které má každý rok šetřit 5,5 mld. Kč, ale nic se neděje. Šetřit se může také na obraně. Je třeba skutečně ořezat tuk z úřadů státní správy. K tomu se dá zvýšit zdanění hazardu nebo odčerpat rezervy ze státních podniků (např. Lesy ČR).

Ještě jednou opakuji, tak jako jsem byl ochoten dát všanc své vlasy v případě bezchybného spuštění registru vozidel Pavlem Dobešem, jsem ochoten se vší rozhodností podstoupit stejný sestřih v případě vybrání 16 miliard navíc ministrem Kalouskem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: vitbarta.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…