Bárta: Vznikne zóna volného obchodu mezi EU a jihovýchodní Asií?

13.07.2012 7:20

Z deníku Víta Bárty

Bárta: Vznikne zóna volného obchodu mezi EU a jihovýchodní Asií?
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

Světovými médii proběhlo velmi zajímavé prohlášení Angely Merkelové. Při své návštěvě Indonésie se vyjádřila v tom smyslu, že by EU měla vytvořit zónu volného obchodu s jihovýchodní Asií. Obdobně se vyjádřila přibližně před měsícem i o Peru a Columbii. Tyto návrhy jsou pro EU a potažmo Českou republiku velmi zajímavé. Evropská politika zahraničního obchodu je totiž poměrně protekcionistická. Bariéry, které jsou odbourány v rámci unie, existují dost neliberálně vůči okolním státům. Zavedením zóny volného obchodu by byl velmi zajímavý stimulační faktor pro evropskou ekonomiku. Tedy něco, co v Evropě dnes velmi chybí. Odbourání celních bariér totiž vytváří další možnosti obchodu a využití produkčních možností. Když dvěma subjektům zakážete mezi sebou obchodovat, poškodí to oba. Odstranění celních a legislativních přepážek je jednoznačně krok správným směrem.

V tomto směru se ale velmi obávám reakce států, které volnému obchodu nefandí. Například pro Francii je ochranářství velmi populární „lék“ na krize. Bude velmi zajímavé sledovat, jestli se liberálnímu směru bude v Evropě dařit. Otevření se mezinárodnímu obchodu je totiž prorůstové opatření přesně toho typu, které EU i Česká republika potřebuje: Velmi účinné a zadarmo!

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vít Bárta

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…