Bárta: Zaklínač ekonomiky Kalousek

22.08.2012 22:39

Dnes šla na vládu celá baterie makroekonomických materiálů: Makroekonomická predikce Ministerstva financí, Analýza příjmů a výdajů domácností od MPSV a zpráva o inflaci od České národní banky.

Bárta: Zaklínač ekonomiky Kalousek
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

Tematických průnik jednotlivých dokumentů stojí za povšimnutí. Co říká jeden, to nemusí říkat druhý. Pojďte si spolu se mnou zamyslet nad analýzami centrálních institucí.

Jednotlivé instituce (podotýkám, že analyzují stejné věci) zastávají rozdílné názory na pokles HDP, který teď v ČR zažíváme. ČNB a MPSV se shodnou na tom, že hlavním důvodem je pokles spotřeby domácností. Centrální banka to hodnotí tak, že především kvůli zvýšené DPH (k tomu se připojil i růst cen komodit) u nás velmi vzrostla inflace. Inflace nikdy nevede ke zdravému růstu. V ČR inflace snížila reálnou mzdu, což byl jeden z hlavních důchodů poklesu spotřeby.

K podobným závěrům dochází i MPSV. Podle jejich šetření reálné mzdy klesly o 0,1 %. Domácnosti dále výrazně omezily výdaje na zboží a služby. Výrazně vzrostly jejich úspory (o 4,5 %). Zjednodušeně, lidé mají méně peněz, více šetří, neutrácí a tím je způsoben pokles ekonomiky.

Naprosto rozdílné je hodnocení ministerstva financí. Podle Kalouskových úředníků je pokles mezičtvrtletní propad ekonomiky způsoben metodicko-účetními vlivy. Úplně se snaží potlačit, že ekonomika brzdí už déle a že hlavní kámen úrazu je právě velmi negativní vliv spotřeby domácností. Jako kdyby zvýšení daní neměla na ekonomiku žádný vliv. Naprosto rozdílné vysvětlení než nabízejí MPSV a centrální banka.

Říkám si, jestli ministerští úředníci dávají Kalouskovi podklady, které jsou v rozporu s analýzami ostatními, nebo jim Kalousek takové „analýzy“ psát přikazuje. Ať je to tak nebo tak, pro nás všechny to znamená, že český ministr financí nepřipouští skutečný stav věci a zaklíná se pseudodůvody. Ministrovy výmluvy ale lidem, ani ekonomice nepomůžou.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vít Bárta

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…