Bednář (ODS): TOP 09 a ČSSD ostudně přitakávají k rozpouštění ČR

05.02.2012 15:53

Premiér Petr Nečas na summitu Evropské unie sdělil, že se Česká republika zatím nepřipojí ke smlouvě o rozpočtové kázni. Velká Británie oznámila, že se také k tzv. paktu stability nepřipojí již dříve. Tzv. fiskální kompakt by měl začít platit po podpisu alespoň dvanácti zemí eurozóny a od příštího roku. Nečasovo oznámení vyvolalo v politických vodách České republiky značné napětí a téměř až zuřivé reakce TOP 09 a ČSSD. Proč asi?.

Bednář (ODS): TOP 09 a ČSSD ostudně přitakávají k rozpouštění ČR
Foto: red
Popisek: Logo ODS

Nečasovo rozhodnutí ostře napadl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg (vlastním jménem Karl Johannes Nepomuk Josef Norbert Friedrich Antonius Wratislaw Mena von und zu Schwarzenberg) s tím, že Nečasovo jednání poškozuje Českou republiku.

To už je sakra vážné obvinění, premiér poškozuje zájmy země, kterou reprezentuje. Pomalu se to rovná velezradě.

Když se za Nečase postavila ODS, napadl Schwarzenberg i ji. „V ODS zvítězilo národně socialistické křídlo,“ rozlobil se Schwarzenberg. Prý to bude řešit, až se vrátí ze zahraničí.

Bryskně se ke kritice Nečase připojila i ČSSD. Kupodivu s takřka stejnými argumenty. Nečasovo jednání se rovná takřka velezradě.

Po Schwarzenbergových ostrých prohlášeních nastoupil, jak jinak, německý a francouzský tisk. S kritikou se také přidal německý ministr zahraničí i francouzský prezident.

Mazaný Kalousek se, jako většinou, tváří, že je nad věcí a celou věc odbyl bonmotem „Vláda rozpočtové odpovědnosti se nechce mezinárodně zavázat k rozpočtové odpovědnosti. To je velká legrace,“ řekl Kalousek v Hyde Parku ČT.  

Jenomže ona to zase až tak velká legrace není.

„Jestli nás chtějí brát skutečně jako plnohodnotného partnera, chtějí, abychom se k něčemu zavázali, abychom platitli, pak potom musí být plnohodnotná účast při stolu jednání eurozóny.,“ řekl Petr Nečas. „Je pro mě těžko akceptovatelné, abychom podpisovali podobný dokument, přispívali půjčkou MMF pro země eurozóny, ale byli v podstatě zváni pouze symbolicky na tzv. jednání,“ dodal Nečas.

To jsou vážné argumenty, žádná velká legrace.

Jakoby se z hlubin minulosti vynořoval přízrak dávného poplatku, který platil svatý Václav za udržení míru. Podle Palackého šlo prý o každoroční dávku ve výši 500 hřiven stříbra a 120 volů. Tento poplatek se platil nepravidelně do Bavorska v době vlády Karla Velikého a Ludvíka Pobožného (asi 806–840) a zřejmě byl pro některá knížata obnoven roku 895.

Ze závěrů summitu plyne, že kromě závazku vyrovnaného hospodaření má „Fiskální smlouva“ zahrnovat povinnou koordinaci všech hospodářských reforem s Evropskou unií s cílem mít jednotnou hospodářskou politiku a povinnost států s deficitem předkládat EU ke schválení strukturální reformy a povinnost všech zemí předkládat EU návrhy státních rozpočtů. Jedná se tedy o přenos národních pravomocí na EU, a pokud se vláda bude držet svých závazků, měla by vypsat referendum.

Ministr zahraničí Schwarzenberg naopak referendum odmítá. Říká, že není žádným velkým příznivcem referenda a nepovažuje ho za vhodné, obzvláště v této otázce. Tvrdí, že z vlastní zkušenosti ví, že i profesionální politici pochopili změny až po určité době. Vyžadovat kompetentní rozhodování od občana je pak podle něj poněkud náročné.

Tím se ale Schwarzenberg dostává na pozici, která je v protikladu proti tomu, co dohodla současná vládní koalice.

Rýsuje se koalice TOP 09 a ČSSD? Jejich ostudné přitakávání rozpouštění českého státu je však ostudné.

Ivan Bednář

Vyšlo na blogu iDnes

Autor je mluvčí stínové Rady Zastupitelstva MČ Praha 1 a šéfredaktor časopisu Oblastní rady ODS Praha 1 "Jednička"

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ivan Bednář

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hašek (PRO): Šmarda. Smutnej borec na konec

18:09 Hašek (PRO): Šmarda. Smutnej borec na konec

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k předsedovi SOCDEM Šmardovi.