Bendl: Vlastníci půdy nyní mohou najít svoji parcelu i uživatele, který ji obhospodařuje

12.07.2012 17:14

Ministerstvo zemědělství rozšířilo aplikaci usnadňující vyhledávání ve Veřejném registru půdy (LPIS)

Bendl: Vlastníci půdy nyní mohou najít svoji parcelu i uživatele, který ji obhospodařuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Bendl

Ministerstvo zemědělství zpřístupnilo na svých stránkách eagri.cz nové rozšíření aplikace Veřejný LPIS. Vlastníci půdy na ní můžou najít svoji parcelu a zároveň uživatele, který ji zemědělsky obhospodařuje. Snahou je co nejjednodušší formou zpřístupnit údaje v LPIS veřejnosti.

Nová úprava aplikace LPIS umožňuje majitelům půdy vyhledat uživatele zemědělských pozemků. „Dosud si mohli vlastníci najít své pozemky na stránkách Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního. Teď můžou na stránkách Ministerstva zemědělství dohledat i toho, kdo parcelu obhospodařuje,“ řekl ministr zemědělství Petr Bendl.

Po vyhledání konkrétního listu vlastnictví lze následně prohlížet údaje jak o vlastnících příslušných parcel, tak o půdních blocích/dílech (PB/DPB), které se s danou parcelou překrývají (informace o překryvech je dostupná jen u digitalizovaných katastrálních území).

Podrobnější informace, včetně příručky s návodem na ovládání aplikace LPIS, jsou na Portálu farmáře.

LPIS slouží jako geografická databáze pro  evidenci využití půdy tak, jak je obhospodařována jednotlivými uživateli, žádajícími o dotace, které jsou vázané na plochu. Hlavním účelem LPIS je být zdrojem informací pro ověřování údajů v žádostech o dotace poskytovaných ve vazbě na zemědělskou půdu. Využívá se dále i jako podklad pro vedení zákonných evidencí o použití hnojiv, pastvy, přípravků na ochranu rostlin, pro stanovení omezení hospodaření z titulu nitrátové směrnice, erozní ohroženosti apod. LPIS nachází další využití i např. v oblasti lokalizace ohnisek nákaz zvířat nebo v oblasti monitoringu výskytu škodlivých organismů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo zemědělství

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.