Březina (ČSSD): Stát se chová k pražskému metru macešsky

18.08.2011 13:08

Je dost důvodů proto, aby stát přehodnotil svoje priority a podporoval stavbu moderních dopravních systémů, tedy podzemní dráhy v Praze a podpovrchových tramvají v jiných velkých městech České republiky.

Březina (ČSSD): Stát se chová k pražskému metru macešsky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Březina

Hlavní město Praha staví nové linky metra bez státní podpory a to je v Evropě unikátní jev. V jiných evropských zemích jsou daleko velkorysejší a výstavbu podzemní dráhy podporují v některých případech i hodně velkoryse.

Asi nejlépe je  na tom Amsterdam, kterému hradí Nizozemsko až 90% nákladů na stavbu metra ze svého rozpočtu. Rovněž rakouská spolková vláda platí Vídni z poloviny výstavbu podzemní dráhy. Stejně je tomu i v Německu, kde spolková vláda přispívá na nové trasy metra polovinou nákladů. A vzhledem k tomu, že se na budování tohoto moderního systému se podílejí i zemské vlády, tak Mnichov si platí rozšiřování U-Bahnu pouze ze čtvrtiny! O takovém velkorysém přístupu ze strany státu se může metropoli nad Vltavou jenom zdát.

Přitom metro není pouze pražská záležitost. Do hlavního města přijíždějí miliony lidí ročně za turistikou nebo třeba na služební cesty a hodně z nich jezdí raději metrem než autem. A to z toho důvodu, že nemusí řešit problémy s parkováním a navíc cesta vlaky podzemím bývá vzhledem k dopravním zácpám v ulicích, často rychlejší. U stanic podzemní dráhy je také většina parkovišť systému P+R, které umožňují návštěvníkům Prahy zaparkovat svůj vůz na okraji města a pokračovat do centra za  výhodou cenu metrem.

Ing. Karel Březina (ČSSD),
První náměstek primátora ZHMP

Související:

Březina (ČSSD): Praha potřebuje urychlené dokončení klíčových dopravních okruhů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

19:02 Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.