Březina: Ministru Dobešovi se čerpání evropských fondů vymyká z rukou

28.01.2012 9:00

Zastavení dotace ve výši 1,2 mld. korun je prvním krokem, po kterém může následovat zastavení celého programu Vzdělání pro konkurenceschopnost ve výši 53 mld. korun.

Březina: Ministru Dobešovi se čerpání evropských fondů vymyká z rukou
Foto: kduvysocina.cz
Popisek: Europoslanec Jan Březina

Auditní nález Komise, který již v anglické verzi na ministerstvo školství dorazil, odhaluje závažné nedostatky v kontrole výdajů projektů, které bude obtížné, ne-li v některých případech nemožné, odstranit.

Zastavení dotace znamená, že Komise tuto částku 1,2 mld. korun neproplatí do doby, než budou uspokojivě vypořádány námitky týkající se kontroly výdajů zpochybněných projektů. Pokud ministerstvo školství vady projektů neodstraní, Komise dotaci nevyplatí a ČR o tuto částku z rozpočtu EU nenávratně přijde.

Slova ministra školství Dobeše o vyřešení problému do dubna jsou taháním veřejnosti i politických oponentů za nos anebo v horším případě svědčí o absolutní neznalosti problematicky čerpání evropských fondů. Již dnes totiž není pochyb o tom, že minimálně některé vady projektů odstranit nepůjde vůbec nebo k jejich odstranění bude nutné vypracovat akční plán podléhající schválení a následnému vyhodnocení ze strany Komise, což si vyžádá čas zhruba do konce roku. Ministr Dobeš svými matoucími výroky a kroky ukazuje, že situaci nezvládá a stal se bezkonkurenčně nejslabším článkem našeho systému čerpání evropských fondů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

13:09 Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhodám české koruny