ČSSD: Vláda P. Nečase musí zastavit likvidační politiku vůči důchodcům

02.03.2012 16:10

Pravicová vláda Petra Nečase musí okamžitě přestat se svou likvidační politikou vůči českým důchodcům. Shodli se na tom na jednání s vedením ČSSD zástupci čtyř největších organizací sdružujících statisíce důchodců v zemi.

ČSSD: Vláda P. Nečase musí zastavit likvidační politiku vůči důchodcům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, místopředseda ČSSD a stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach, předseda Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes, předseda Svazu důchodců ČR Oldřich Pospíšil, předseda Asociace důchodců odborářů Jaroslav Ulma, předseda Klubu seniorů Jaroslav Kánský společně odmítli záměr vlády P.Nečase zmrazit každoroční valorizaci penzí a zhoršit podmínky pro další valorizaci důchodů v budoucnu. Vyjádřili zároveň vážné obavy ze zavedení druhého důchodového pilíře, který by razantně prohloubil už tak vysoký schodek důchodového účtu.

„Důchodcům musí být zajištěno důstojné a pokojné stáří. Vládní záměr zastavit valorizaci důchodů, která alespoň se zpožděním kompenzuje rostoucí životní náklady, zdražování potravin, léků a nákladů na zdravotní péči, je zločin. Zločin nepřijatelný a nespravedlivý. Opakovaně jsme se pokoušeli tento záměr vlády zvrátit. Bohužel neúspěšně. Proto se nyní obracíme i na nejširší veřejnost, aby nás aktivně podpořila, až bude Poslanecká sněmovna na návrh ČSSD hlasovat o nedůvěře vládě,“ sdělil Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD.

„Vláda přenáší důsledky své chybné politiky na bedra těch, kteří se nemohou bránit, důchodce a rodiny s dětmi. Chce například omezit i poskytování příspěvku na bydlení, který pobírají mj. důchodci s nedostatečným příjmem a dále zhoršit jejich už tak skrovné životní podmínky,“ doplnil místopředseda ČSSD a stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

„Návrh ministerstva financí nemá obdoby, znamená největší zásah do výplaty penzí za posledních 20 let. Další restrikce velmi skromného valorizačního mechanismu je nepřijatelná. Již letos je pro řadu z nás situace kritická,“ uvedl Zdeněk Peres, předseda Rady seniorů ČR.

„Tato vláda jde proti seniorům, zdražuje základní životní náklady a zhoršuje jejich životní úroveň. Jde i proti mladým, kterým zdražuje studium a zadlužuje je. Oběma skupinám připravuje velmi neradostný život. Například ze samodůchodců se ve velkých městech zanedlouho stanou bezdomovci,“ doplnil předseda Asociace důchodců odborářů Jaroslav Ulma.

„Je to znevážení práce celé naší generace. Důchodci jsou také lidé a mají svá práva, která se musí naučit bránit. Až dosud stáli mimo, ale budou se muset začít více politicky projevovat,“ sdělil předseda Svazu důchodců ČR Oldřich Pospíšil.

Podle předsedy Klubu seniorů ČSSD Jaroslava Kánského si organizace velmi váží podpory, kterou nám poskytuje ČSSD a její odborné zázemí. „Věřím, že společně se nám podaří současné nepřijatelné návrhy pravicové vlády zastavit,“ dodal.

Zavedení druhého pilíře penzijního systému by zvýšilo nerovnováhu mezi příjmy a výdaji průběžně financovaného důchodového pojištění, státní dluh a následně přispělo k dalšímu zdražování, rychlejšímu zvyšování důchodového věku a zhoršení podmínek pro starobní a invalidní důchody. Přitom už v současné době trpí průběžný důchodový systém deficitem, který dosahuje 40 miliard korun ročně.

ČSSD prohlašuje, že pokud bude mít po příštích volbách do Poslanecké sněmovny vládní odpovědnost, je připravena druhý pilíř důchodové reformy zrušit, aby nepoškozoval naše občany. Nejlepším řešením této kritické situace pro ČR by ovšem bylo vyslovení nedůvěry vládě P.Nečase a její okamžitý odchod tak, jak navrhuje ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice