ČSSD: Zastupitelstvo odmítlo použít výnos z hazardu na sport

25.10.2012 19:02

Koaliční zastupitelé dnes odmítli použít finanční prostředky získané z loterií a podobných her na podporu sportu.

ČSSD: Zastupitelstvo odmítlo použít výnos z hazardu na sport
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Pražská sociální demokracie s tímto rozhodnutím zásadně nesouhlasí a nadále požaduje, aby všechny prostředky z hazardu byly využity na podporu sportu, kultury a sociálně potřebných.

ČSSD na dnešním zasedání Zastupitelstva hl. m. Prahy předložila pozměňovací návrh k tisku Z-1276, jímž se rozdělují finanční prostředky obdržené dle zákona č. 202/1990 Sb. jako odvod z loterií a jiných podobných her za 1. a 2. čtvrtletí roku 2012. Namísto navýšení neúčelové rezervy, jak odsouhlasila Rada hl. m. Prahy, sociální demokraté navrhovali navýšit běžné výdaje v kapitole 6 – kultura, sport a cestovní ruch. Více než dvě stě sedmdesát milionů korun, které získalo hlavní město, by tak bylo skutečně využito na podporu sportu či kultury. Zastupitelstvo hl. m. Prahy však předložený pozměňovací návrh ČSSD nepodpořilo. „Zamítnutí našeho návrhu považujeme za jasný signál, že vedení města tyto prostředky na sport dát nechce. Stovky milionů korun tak budou naprosto netransparentně využity na nejasné účely. S tím samozřejmě nemůžeme souhlasit, protože jsme chtěli, aby bylo dnes jednoznačně řečeno, na co výnos z hazardu půjde,“ řekl zastupitel za ČSSD Petr Dolínek. 

Pozměňovací návrh ČSSD rovněž usiloval o změnu základních pravidel, podle kterých se finanční prostředky z loterií budou v budoucnu rozdělovat mezi jednotlivé městské části. V současnosti se rozděluje na základě počtu automatů. Ve výsledku některé městské části nezískali žádné prostředky, jelikož na jejich území se nenachází žádné výherní hrací zařízení. Pražská sociální demokracie proto navrhovala, aby podíl na finančních prostředcích   byl určen podle počtu obyvatel namísto podle počtu automatů. Avšak ani tento návrh na dnešním zasedání Zastupitelstva hl. m. Prahy nebyl vzhledem k zamítavému stanovisku koaličních stran schválen. „Zastupitelstvo se rozhodlo nadále odměňovat městské části, které hazard podporují nebo alespoň tolerují. Potrestány jsou naopak radnice, které se snaží hrací automaty, jež jsou příčinou mnoha sociálních problémů a rostoucí kriminality, odstraňovat,“  doplnil předseda Klubu zastupitelů za ČSSD Miroslav Poche.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…