Čechlovský (ODS): Chceme více dětem zajistit život v přirozeném rodinném prostředí

02.02.2012 20:10

Poslanecká sněmovna se dnes začala zabývat průlomovou novelou zákona o sociálně právní ochraně dětí, která má výrazně změnit podmínky pro náhradní rodinnou péči a vytvořit předpoklady pro to, aby se děti nedostávaly do ústavů.

Čechlovský (ODS): Chceme více dětem zajistit život v přirozeném rodinném prostředí
Foto: ods.cz
Popisek: Mgr. Jan Čechlovský

„Ústavní péče možná ve své době představovala pokrok, dnes ale jednoznačně převažuje snaha zajistit ohroženým dětem život v přirozeném nebo náhradním rodinném prostředí. Dosavadní systém v České republice negarantuje síť pro práci s rodinami, je rezortně roztříštěný a umožňuje různé postupy při ochraně dětí, založené často na intuitivních řešeních. V jeho důsledku máme vysoké počty dětí v ústavních zařízeních a výjimkou nejsou dlouho neřešené případy, kdy mediálně přetřásané kauzy jsou jen špičkou ledovce. Za to jsme právem kritizováni i ze zahraničí,“ uvedl zpravodaj zákona Jan Čechlovský.

Předkládaný zákon v souladu s programovým prohlášením vlády poprvé obsahuje podmínky pro systematickou práci s rodinami, zavádí pevné postupy a standardy kvality v systému péče o ohrožené děti a především vrací pěstounskou péči původnímu účelu. “Pěstounská péče neznamená skryté osvojení dítěte, ale má především zajistit dočasnou péči o děti, jejichž rodiče mají zcela nebo částečně zachována rodičovská práva,“ vysvětluje Čechlovský. V souvislosti s upřednostněním pěstounské péče před péčí ústavní je podle něj proto nezbytné profesionalizovat pěstounství a nastavit takové podmínky, které zajistí jeho kvalitní fungování ve prospěch dětí.

„Debata o sociálně právní ochraně dětí se doposud často omezovala pouze na zastánce a odpůrce rušení kojeneckých ústavů. V praxi je ale problém mnohem širší. Věřím, že po přečtení předlohy uznají zástupci obou táborů, že všechny typy péče vedle sebou mohou existovat současně. Nová koncepce péče o děti je postavena na práci s původní biologickou rodinou, se kterou pěstouni v praxi doposud obvykle nespolupracovali. Bude proto nutné změnit i jejich mentalitu a zajistit, aby byli na dočasnou péči o dítě dobře připravení,“ říká k zákonu Jaroslava Wenigerová. Podle ní by mělo být do tří let v České republice zhruba 700 pěstounských rodin. „Jednoznačně se chceme vyvarovat případům, kdy děti putují z jedné náhradní rodiny do druhé, jak se stávalo po transformaci péče o ohrožené děti například ve Velké Británii,“ dodává Wenigerová.

Detaily zákona se budou v následujících týdnech zabývat poslanci výboru pro sociální politiku a výboru pro zdravotnictví. Na zákon o sociálně právní ochraně dětí navazuje zákon o ústavní výchově. Tím se budou poslanci zabývat v příštím týdnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

14:02 Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Vrběticím.