Chládek: Na nové financování regionálního školství nejvíce doplatí kraje a obce

12.09.2011 11:34

Připravovaná změna systému financování regionálního školství, které nebude nově postaveno jen na finančních prostředcích tzv. na hlavu, tedy za počet žáků, ale také na kvalitě, byla očekávána s velkým napětím, bohužel o to je to větší zklamání.

Chládek: Na nové financování regionálního školství nejvíce doplatí kraje a obce
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

O proklamovaném začleňování prvku kvality ani stopy, ba co více, jedná se o pouhý polotovar, jehož spuštění vnese do systému akorát velký chaos. Ministr Josef Dobeš chce zásadním způsobem omezit kompetence krajů a obcí v oblasti školství, ale zároveň na ně hodlá přenést odpovědnost za problémy, které není sám schopen vyřešit -jde především o platy nepedagogických pracovníků, financování školních služeb či ONIV. Velmi pravděpodobně dojde k likvidaci základních uměleckých škol a dalších volnočasových aktivit, které ministr nechce dále finančně podporovat, a přehodí jejich placení plně na rodiče a zřizovatele škol.

Poskytnutím stejného příspěvku z rozpočtu soukromým i veřejným školám, na základě tzv. optimální třídy, chce zřejmě ministr kompenzovat soukromým školám plánované zrušení příspěvku státu na provozní výdaje. Vyvstává ovšem závažná otázka, proč by měly mít soukromé vysoké školy stejný příspěvek jako veřejné vysoké školy, když mají možnost vybírat školné? Vzhledem k tomu, že ministr Dobeš ujišťuje, že tato operace nebude mít dopad na státní rozpočet, je téměř jisté, že škrty půjdou na úkor krajů a obcí, což bude mít na rozvoj regionálního školství fatální dopady.

Dále čtěte:
Chládek: Dobešův návrh financování regionálního školství je dalším kočkopsem
Chládek: Jak Dobeš zlepšuje školství aneb maturita z cizího jazyka nepovinná
Chládek: Dobeš nejlepším ministrem školství od r. 1989 aneb já na tátu, táta na mě
Nejlepší ministr, řekl o něm Klaus. Ráno jsem se bál o křeslo, přiznal Dobeš ##PROFIL 39##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marcel Chládek

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…