Chládek: Vyšší DPH na knihy a učebnice se nám vymstí

12.02.2012 16:44

Už jsme si asi zvykli na mnohdy protichůdná vyjádření členů koaličního kabinetu Petra Nečase, kdy některý z ministrů nejdříve prezentuje svůj záměr coby vylepšení, aby následně jiným návrhem toto „zlepšení“ naprosto zvrátil.

Chládek: Vyšší DPH na knihy a učebnice se nám vymstí
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

V tomto směru bych chtěl připomenout samotnému Petru Nečasovi jeho slova o tom, že vzdělání je prioritou a že chce z České republiky udělat konkurenceschopnou zemi. V kontrastu s tímto vyjádřením poté vláda zvýší DPH i u položek, jako jsou knihy a učebnice, což je v naprostém rozporu se snahou zvyšovat úroveň vzdělanosti českého obyvatelstva. Toto si nedovolí žádná civilizovaná země. Sociální demokracie proto připravila návrh na snížení DPH u těchto položek tak, abychom se přiblížili vyspělým západním zemím, jako je například Velká Británie, a ukázali záda takovým zemím, jako je Albánie. Vláda totiž jde bohužel přesně opačnou cestou.

Pokud u nás totiž dojde ke zvýšení DPH na vládou uvažovaných 20 procent u položek, jako jsou tiskoviny typu knih a učebnic, staneme se jedním ze tří států v Evropě, které takto vysokou DPH u tohoto zboží mají. Ostatní státy jdou naprosto odlišnou cestou, například Velká Británie či Chorvatsko mají na knihy nulovou sazbu DPH. Oproti tomu například v Albánii je DPH na knihy také 20 procent. Nevím, kterou cestou chce tedy současná pravicová česká vláda jít, zda cestou vyspělé Evropy, či Albánie. Ve většině zemí Evropy se DPH na knihy vč. učebnic pohybuje mezi 5 a 6 procenty.

Velmi nepříjemně mě v nedávné době překvapila také informace, že v České republice došlo k dramatickému zvýšení počtu analfabetů. Zvýšení DPH na knihy a učebnice tento stav v žádném případě nezlepší, spíše naopak. Nečasova vláda se však chová, jako by jí tento stav vyhovoval. Zřejmě má pocit, že takový národ se bude lépe ovládat. Je pro mě zarážející, že v této věci nekoná ani ministr školství Josef Dobeš, kterému je zřejmě jedno, kolik dnes stojí učebnice a naučná literatura.

Návrh sociální demokracie se však netýká jen tiskovin, tedy knih a časopisů, ale také zdravotnických pomůcek nebo specifických služeb, jako jsou například opravy invalidních vozíků nebo péče o děti, staré nebo postižené občany. Zvýšením DPH by se sociálně slabší vrstvy ve velké většině dostaly na samotnou hranici chudoby. To si ČSSD v žádném případě nepřeje a pevně věřím, že ani koaliční vláda podobné „choutky“ nemá.

Všichni víme, jaká je v českém parlamentu situace. V Senátu má většinu sociální demokracie, ve sněmovně však levicovou opozici doslova válcuje koaliční většina, která si prosadí prakticky vše, co chce. Hlasy opozice jsou koalicí ignorovány a brány spíše jako přítěž než jako výraz demokracie. ČSSD se však i přesto rozhodla s návrhem na snížení DPH u některých položek přijít a snažit se jej prosadit napříč politickým spektrem. Pevně věřím, že se nám to podaří a že to bude ku prospěchu občanů naší země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…