Chovanec (ČSSD): Guláš na kolejích

12.10.2011 5:28

Tak nám na dráhu dorazila konkurence a začaly se dít věci.

Chovanec (ČSSD): Guláš na kolejích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec

České dráhy se tak vyděsily žlutých vlaků, tedy těch dvou co byly nasazeny, že nejenom zlevnily jízdné, ale už avizují, že zlevní i jídlo ve svých vozech. Takže si snad i ten gulášek dáme v jídelním voze bez vysokohorské, tedy pardon, vysokokolejové přirážky. Trochu mi to přijde jako vzkaz zákazníkům, že doteď jsme Vás odírali, protože jsme mohli, teď to ale bude jinak. Občane, zákazníku spolehni se.

Když jsme zhruba před rokem podepisovali v krajích s českými drahami nové smlouvy, bylo to také proto, aby měl národní přepravce dost času připravit se na volný trh. Když teď vidím hysterii s jakou ČD reagují, mám obavu, že to bude promrhaný čas. O tom, že pan Jančura chystá nasazení svých vlaků právě na trase Praha-Ostrava, se mluví asi rok, možná i déle. Ke snížení jízdného však došlo, až když vyjely. Nechápu obchodní politiku, kterou ČD provádí. Snad začnu věřit řečem, že se v představenstvu ČD ještě minulý měsíc utěšovali, že „žluťásci" nevyjedou.

Razantní snížení cen za jízdné těsně po nástupu konkurence, totiž jasně ukazuje na nekoncepčnost a chybějící strategii. Vůbec bych se totiž nedivil, kdyby stížnost u ÚHOSu na tzv. predátorský útok byla úspěšná. Čas ukáže, jak tato pře dopadne, ale jestli chtěly dráhy svému konkurentovi nahrát, nemohli to lépe načasovat. O tom, zda mají české dráhy dominantní postavení na trhu, nemá cenu spekulovat, tak to prostě je. Skokově snížit jízdné těsně po nástupu konkurence, i když o tom vím minimálně rok, je buď hloupé, nebo záměr. Skoro ani teď nevím, co je pro občany a stát jako vlastníka ČD horší zpráva.

Jedno je však jisté, vedení ČD nám v tom tedy udělalo, sice už bez ombudsmana, opravdu pěkný guláš. Hned zítra se u nás poradíme, které tratě lze uvolnit a odsoutěžit nové dopravce. Naše smlouva s ČD totiž umožňuje jakoukoliv trať s roční výpovědní lhůtou vyjmout a odsoutěžit. Po tom, čeho jsme svědky, to pravděpodobně uděláme. Lidi u nás v kraji si levnější jízdné a lepší služby zaslouží.

Dále čtěte:
Kalousek prý Dobešovi další miliardy nedá. Podnikatel Jančura má plán
Chovanec (ČSSD): Veřejná doprava na slepé koleji
Chovanec (ČSSD): Vláda stále více osekává rozpočty krajů ##PROFIL 323##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

17:17 Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

Sociální role a odpovědnost firem jsou témata, která se dnes hodně řeší. Nejde ale o nic nového. Již…