Dienstbier: Kverulantstvím a jalovou ideologií naše zájmy v EU neprosadíme

05.10.2012 9:22

Dva dny jsem v Bruselu strávil diskusemi s lídry sociálnědemokratických stran z celé Evropy a s čelnými představiteli Evropské komise a Evropského parlamentu. Debaty se týkaly především nutnosti ukázat dostatečnou akceschopnost nutnou k překonání současné ekonomické a sociální krize.

Dienstbier: Kverulantstvím a jalovou ideologií naše zájmy v EU neprosadíme
Foto: ČSSD
Popisek: Prezidentský kandidát Jiří Dienstbier

Je nezbytné, aby Evropská unie prokázala, že jejím primárním cílem stále je prosazování ekonomického a sociálního rozvoje všech částí starého kontinentu. Bez toho nebude schopna obhájit svoji legitimitu. Uprostřed nejhorší ekonomické krize za posledních sedmdesát let chtějí občané, aby jejich politici strávili méně času neplodnými obecnými debatami a aby se naopak více věnovali prosazování konkrétních opatření na podporu udržitelného hospodářského růstu a zaměstnanosti, především v nejhůře postižených regionech unie.

 Po většinu času našeho členství v EU měla bohužel Česká republika vlády, které se raději utápěly ve zbytečných vnitřních rozbrojích, než aby se věnovaly daleko obtížnější práci na formování účinné politiky. Potencionální ztráta desítek miliard z fondů EU je jenom částí mnohem širších škod plynoucích z tohoto destruktivního přístupu. Navíc čeští politici svým vystupováním většinou blokovali diskusi o praktických opatřeních, která by pomohla občanům celé Evropské unie. Evropští politici mi při setkáních jasně sdělili, že nepřipustí zablokování svých snah o prohloubení hospodářské, měnové a politické unie, protože nenechají zničit své ekonomiky. Země, které by chtěly tyto procesy blokovat, se samy vyloučí z vlivu na jejich podobu a zůstanou mimo hlavní evropský proud. To velmi akutně hrozí i České republice. Fakticky bychom tak ztratili svou suverenitu, protože bychom museli následovat pravidla stanovená jinými bez možnosti o nich spolurozhodovat.

Česká republika by měla okamžitě změnit svůj přístup a začít aktivně ovlivňovat debatu o potřebných změnách v Evropě, které by pomohly zlepšit i životy občanů České republiky.

Velkým tématem všech setkání se zástupci Evropského parlamentu, Komise i sociálnědemokratických stran byl rozpočet EU na další sedmileté období. Jednoznačně převažoval názor, že rozpočet by měl být dostatečně silný, aby byly zajištěny stanovené cíle EU, především podpora udržitelného růstu, zaměstnanosti a koheze, tj. finanční pomoci slabším oblastem EU včetně ČR. Bohužel i v této věci je jednání zástupců ČR pro evropské partnery zcela nepochopitelné a nesrozumitelné. Naše vláda na jedné straně rétoricky podporuje omezení rozpočtu EU a zároveň se přidala do skupiny zemí volající po silné kohezní politice vyžadující naopak silný rozpočet Evropské unie.

 Dokud vládní reprezentace spolu s prezidentem Klausem nepřestane mixovat neprofesionalitu, kverulantství a jalovou ideologii, nezískáme v Evropské unii zpátky ztracené renomé a nebudeme s to účinně reprezentovat zájmy českých občanů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…