Dolejš (ČSSD): Kauza údajných úniků z BIS do ABL se nesmí zamést pod koberec!

02.04.2012 22:27

ČSSD je vážně znepokojena informacemi médií, podle nichž mělo dojít k propojení vedoucího pracovníka Bezpečnostní informační služby (BIS) na lobbistu Romana Janouška.

Dolejš (ČSSD): Kauza údajných úniků z BIS do ABL se nesmí zamést pod koberec!
Foto: Archiv
Popisek: Mobilní telefon - ilustrační foto.

Tyto závažné zprávy nejen ohrožují důvěryhodnost BIS jako instituce, ale zároveň ukazují i na možné selhání vlády, která je odpovědná za činnost a koordinaci tajných služeb.

BIS nemůže v žádném případě fungovat jako „cedník“ propojený se soukromými bezpečnostními agenturami, soukromými osobami a lobbisty. Z pozice předsedy sněmovní Stálé komise pro kontrolu činnosti BIS jsem proto svolal na úterý mimořádné zasedání komise, kde se budeme těmito informacemi zabývat.

Podnět o spáchání přestupku poslancem Davidem Kádnerem

Jsem nadále přesvědčen o tom, že účast poslance strany Věcí veřejných a bývalého zaměstnance bezpečnostní agentury ABL Davida Kádnera na jednání komise k tématu údajného úniku tajných nahrávek z BIS do ABL je jasným střetem zájmů. Hrozí totiž možný únik informací od poslance VV D. Kádnera k faktickému majiteli VV a bývalému majiteli ABL Vítu Bártovi.

Proto jsem dnes poslal na Městský úřad Litoměřice podnět k zahájení správního řízení s poslancem D. Kádnerem o spáchání přestupku tím, že tento možný střet zájmů neoznámil. Tento podnět jsem současně předal i Mandátovému a imunitnímu výboru Poslanecké sněmovny.

Zároveň sděluji, že do této chvíle jsem od předsedy vlády Petra Nečase neobdržel žádnou odpověď a nebyla provedena ani žádná opatření tak, aby poslanec Kádner opětovně činnost komise neblokoval, o což jsem před týdnem písemně požádal po přerušení jednání komise premiéra.

Odpovědi ředitele BIS Langa jsou pro prošetření kauzy zásadní

Zároveň potvrzuji, že odpovědi na mé dotazy k možnému úniku odposlechů z BIS do ABL, které mi ředitel BIS Jiří Lang přislíbil zodpovědět do 14 dnů, jsou pro prošetření této věci zcela zásadní.

Jasně deklaruji, že z pozice předsedy kontrolní komise jsem připraven udělat vše pro to, aby údajný únik odposlechů z BIS do ABL a kauza Romana Janouška a Pavla Béma byly řádně a objektivně prošetřeny. Aby nedošlo k zametení celé této kauzy pod koberec. Proto znovu apeluji na premiéra Nečase, aby byl objektivnímu prošetření a kontrolní komisi maximálně nápomocen. Jeho dosavadní nečinnost v této věci spíše zvyšuje mé obavy z toho, že předseda vlády o prošetření této kauzy příliš nestojí.

Richard Dolejš, předseda Stálé komise pro kontrolu činnosti BIS

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

6:23 Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

Jsme jedním z prvních politických subjektů, který začal hned od svého vzniku hájit ve velké míře opr…