Dolejš (KSČM): Zklamání z projevu prezidenta

04.01.2013 4:30

Nikdo neupře prof. Václavu Klausovi inteligenci a politickou zkušenost. Možná někdo očekával, že s končícím mandátem odhodí okovy politické utility a jeho poslední výroční projev bude mít podobu uzrálého a moudrého politického kšaftu (tedy dědictví) těm co přijdou. Bohužel podle mne ukázal, že zenit své kariéry má už za sebou a zklamal.

Dolejš (KSČM): Zklamání z projevu prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

Začněme však pozitivy, které se v jeho projevu najít také dají. Je třeba uznat, že ve svém projevu prezident alespoň připustil zjevný fakt, že v druhém volebním období výkonu jeho funkce došlo ke zhoršení celkové ekonomické situace i situace ve společnosti a že vláda je nestabilní. Co z toho však vyvozuje ? Nejde mi o to aby se přiklonil k názorům politické levice, ale aby doložil že je si vědom toho, že tyto póly diskuse existují a že zralý státník je schopen moderovat duel pravice a levice se znalostí věci. A právě tady nejvíc zklamal.

Obrací nás k tradičním hodnotám, včetně větší úcty k práci. Copak ale neví, že statisíce lidí nemají práci a to nikoliv vlastním přičiněním ? Za těchto okolností je jeho odkaz na tradiční hodnoty jen prázdnou frází. Zjevně je v zajetí své vlastí konzervativní zaslepenosti, když nevidí potřebu regulace zdivočelého, zejména finančního kapitálu. A stejně tak potřebu sociálního státu má jen za plýtvavou tendenci a sociální práva za plevel v právním řádu. Silně sebestředné stanovisko, které dokládá ztrátu státnického nadhledu. Václav Klaus varuje před mesiáši, ale nestává se tímto projevem, plným jeho ryze konzervativní konfese, sám falešným a anachronickým zvěstovatelem, který příkopy ve společnosti spíše prohlubuje ?

Jaké nabízí řešení ? Volá po soudržnosti, ale jen kolem idejí, kterým věří on sám. Jeho ohražení vůči kritice připomíná časy, kdy v úvodnících Rudého práva se psávalo, že republiku si rozvracet nedáme. Výzvy k semknutí kolem našich elit přeci nemohou být řešením. Ty elity se dávno staly nedůvěryhodné, protože sklouzly do role údržbářů mafijního kapitalismu na český způsob. Václav Klaus vyzývá k solidaritě, má snad ale na mysli solidaritu s bohatými, kteří bohatnou i v časech krize, kdy zbytek společnosti si musí „po kalouskovsku“ utahovat opasky ? A vyhlášená amnestie je jen hořko sladkou vzpomínkou na rozdělení společného státu Čechů a Slováků.

Při analýze současných problémů lpí Václav Klaus na povrchu. Kořeny problémů hledá hlavně ve špatné atmosféře ve společnosti a viní údajně povrchní opozici a různé údajně vulgární občanské iniciativy, že ji záměrně vyvolává. Funkční selhávání systému nepřipouští ani jako hypotézu. Že by se na konci svého mandátu shlédnul v Havlově blbé náladě jako odpovědi na všechny problémy ?

Zapomíná, že to je právě vládní koalice, která ty „hluboké příkopy“ kope. A že on tuto koalici v podstatě několikrát podržel. Ano, právě u nás platí, že „ryba smrdí od hlavy“ . A k té hlavě patří nejen Petr Nečas, Miroslav Kalousek a Karolina Peak, ale tímto projevem i končící prezident Václav Klaus. I to je poučení pro volbu toho nového.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…