Drapák (NS-LEV21): Česká ekonomika je na pokraji ekonomické propasti

10.08.2012 7:34

Česká republika je na pokraji ekonomické propasti, ale vláda i ČNB nás klamou svými prognózami růstu, který nenastane, pokud se podstatným způsobem nezmění národohospodářská politika vlády.

Drapák (NS-LEV21): Česká ekonomika je na pokraji ekonomické propasti
Foto: Archiv
Popisek: NS - LEV 21

Statistiky nikdo nečte moc rád, ale od té doby co se začaly plnit předpovědi národních socialistů o recesi hrozící české ekonomice (národní socialisté již na své ustavující konferenci na podzim 2011 hovořili o hrozícím propadu české ekonomiky v letošním roce), tak se čtení našich statistik stalo z nudné činnosti smutnou záležitostí.

 Propad HDP v prvním čtvtletí o 0,7 procenta zpochybňovala celá řada domácích provládních ekonomů. Státní rozpočet je totiž založen na pozitivním růstu HDP kolem 2,5 procent, a pokud nastane propad HDP, dopadne špatně i deficit státního rozpočtu. Česká národní banka prognózovala v loňském srpnu na rok 2012 růst ve výši 2,2 procent!

 Počátkem srpna letos ČNB prognózu na rok 2012 změnila na pokles ve výši 0,9 procent což je chyba prognózy o více než 3 procenta! Jinými slovy, v ČNB i na ministerstvu financí si spletli jak číslo, tak i znaménko. A jak prognózuje ČNB na příští rok?

 Opět očekává pozitivní růst HDP, a to ve výši 0,8 procenta. Můžeme této prognóze věřit více než té loňské? Všechno nasvěčuje tomu, že enomika bude v negativních číslech i v příštích letech, a to do té doby, než se změní národohospodářská a fiskální politika České republiky. Obávám se, že ta se změní pouze tehdy, pokud TOP 09 a ODS zcela ztratí vliv na tyto pro českou ekonomiku klíčové oblasti.

 Důkazem je vývoj domácí poptávky, který je velice špatný a HDP je tak taženo jen naším vývozem. Ten sice neklesá, ale vlastně ani nijak podstatně v přepočtu na euro neroste. Pokud by byla česká ekonomika negativně ovlivněna zahraniční krizí, tak by domácí ekonomiku ohrožoval pokles zahraničního obchodu. Statistiky tak jasně ukazují, že česká recese je původu domácího a je způsobena špatnou politikou Nečasovy vlády.

 Ta si sice říká „vláda rozpočtové odpovědnosti“, ale je čím dál jasnější, že se do historie zapíše spíše jako „vláda národohospodářské nezodpovědnosti“. Asi by panu premiérovi měl někdo vysvětlit, že hospodářský propad se dá jen těžko prezentovat jako odpovědnost za cokoliv a možná by stálo za to mu vysvětlit i to, že při hospodářském poklesu naše zadluženost poroste i tehdy, pokud bude mít vyrovnaný rozpočet.

 Vyrovnaný rozpočet ovšem mít nebude, protože pokles HDP podrazí nohy jakékoliv snaze o to rozpočet vyrovnat. Politika populisticky argumentující nezadlužováním budoucích generací se tak stává politikou likvidace budoucnosti naší ekonomiky.

 Nejvýraznějším ukazatelem indikujícím budoucí negativní vývoj ekonomiky je stavebnictví. Tak drastický propad, který nastal letos, tu dlouho nebyl a dnes už se nikdo nemůže vymlouvat na globální krizi, když všechny okolní ekonomiky rostou. Stavební výroba klesla v červnu o 8,4 procent a počet stavebních zakázek u podniků s více než 50 zaměstnanci klesl ve druhém čtvtletí meziročně o 32,7 procent. V podstatě všechny ukazatele v oboru stavebnictví ukazují budoucí ještě vyšší propad. Ať už jde o počty, tak i o hodnoty nově vydaných stavebních povolení a zejména lze očekávat pokles připravenosti infrastrukturních projektů.

 Průmysl, byť na tom zatím není tak špatně, ukazuje také na významný problém červnovým meziročním reálným poklesem o 2,2 procent. Hodnota nových zakázek indikuje pokles ještě vyšší, a to ve výši 2,9 procent. Vezmeme-li v úvahu, že hodnota nových zakázek ze zahraničí vzrostla o 1,4 procent, tak domácí zakázky poklesly o 10,5 procent. A to už je v případě průmyslu drama, které má původ u nás doma, v české ekonomice.

 Národním socialistům není jasné, proč vláda České republiky nereaguje na tyto dramatické údaje. Není nám jasné, proč se neprezejtují prokrizové plány a řešení domácí krize? Nebo snad hodlá vláda dál předstírat, že se žádná recese nekoná? Nebo je to záměr? Možná by se těžko schalovali stomiliardové zbytečné restituce církvím a zároveň prezentovala protikrizová opatření.

 Analýzy odborové centrály ČMKOS tvrdí, že Nečasova vláda krizi nadbíhá a záměrně prohlubuje obtíže s financováním veřejných služeb. Je zatím snad záměr prosadit jejich privatizaci? Těžko spekulovat zda se jedná o záměr nebo neschopnost, nicméně Národní socialisté mají plán, jak vyvést Českou republiku z recese a účinně bojovat s krizí. Tento plán je již třičtvrtě roku veřejně přístupný na našich webových stránkách a my tímto vyzýváme vládu k tomu, aby se krizi české ekonomiky a jejímu řešení konečně začala věnovat a předložila do veřejné i odborné diskuze plány na to, jak s touto krizí hodlá bojovat.

Filip Drapák, odborný mluvčí NS-LEV 21 pro ekonomiku

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…