Dryml (SPOZ): Kdyby to lidé v roce 1989 věděli...

17.11.2012 18:45

Letos je to 23 let od doby, kdy vypukla sametová revoluce. "Tenkrát lidé bojovali za svou svobodu a za demokracii v naší zemi, kdyby ovšem měli možnost nahlédnout do budoucnosti, sami by nevěřili, co svobodný stát obnáší", myslí si senátor Vladimír Dryml (SPOZ).

Dryml (SPOZ): Kdyby to lidé v roce 1989 věděli...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Vladimír Dryml

Sametová revoluce je označení období změn v roce 1989, kdy proběhl pád komunistické vlády a vyhrál boj za demokratické principy. Lidé tenkrát měli vůli, nadšení a ideály. V letošním roce se 17. listopadu na Václavském náměstí sejdou občané ČR znovu, tentokrát ovšem nebude jejich nepřítelem komunistický režim, ale demokratická vláda, která v posledních měsících všem dokázala, jak zrůdnou podobu může mít moc ve špatných rukou. "Vzpomněl jsem si, jak jsme byli v roce 1989 hrdí a plní očekávání. Ta pozitivní nálada nás už bohužel opustila. Oslava výročí sametové revoluce je skvělým důvodem, jak si připomenout, že i český národ má svou důstojnost a občané tady nejsou pouze loutky, které neumí prosadit svůj názor", podporuje demonstraci senátor.

"Když si vzpomenu, jak se v roce 1989 sešel na Letenské pláni 100 tisícový dav a s hesly "Podívej se Gusto, jak je tady husto" dokázal skandovat celé dny proti tehdejšímu prezidentovi, lidé tenkrát zdaleka netušili, že přijde rok 2012 a ministr financí Kalousek (TOP 09) nám bude kázat o morálních povinnostech k církvi, zodpovědnosti ke státnímu rozpočtu a zvyšování daní, a zároveň bude stejnými ústy bránit Vlastu Parkanovou, když zcela náhodou omylem koupí vojenskou techniku o půl miliardy dražší než je obvyklá cena. Národ z roku 1989 by se dokázal takovému ministrovi postavit stejně jako prezidentovi", vzpomíná Vladimír Dryml.

"V listopadu 1989 to vypadalo, že největším nepřítelem Československa i světa je Rusko. Co by asi lidé řekli před 23 lety na to, že nyní platíme Bruselu obrovské částky peněz, a ten je velkoryse rozdává finančně nesamostatným státům, a jako odměnu nám jednou za čas vedení EU pošle vyhlášku o přejmenování pomazánkového másla nebo směrnice o tom, co smíme pěstovat na zahradě. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg nám ze své pozice ještě podřadné postavení schvaluje tvrzením, že si máme nechat od Německa všechno líbit, abychom byli s EU zadobře. Opravdu takto vypadá budování národní tradice a hrdosti?", bilancuje senátor.

Nejhorší situace je ovšem podle Vladimíra Drymla v sociální sféře. "Davy, které trávili celé dny bojem za svobodu ČR si v roce 1989 vůbec neuměli představit, že někteří jedinci z nich přijdou o práci a skončí na ulici. Nevěděli, že přijde ministr Drábek (TOP 09) a zavede ponižující docházku 2x týdně na poštu jako kontrolu nezaměstnaných. Měníte-li zaměstnání, nebo zruší váš podnik, a vy přijdete krátkodobě o práci, umíte si představit, že o vaší spolehlivosti budou rozhodovat úřednice na poště? Lidé, kteří tenkrát demonstrovali a nyní jsou v důchodovém věku si asi taky nepředstavovali, že si pro svůj důchod budou chodit s chudinskou Skartou, stejně jako žebráci a sociální případy. Takto důstojně stáří nevypadá", vidí velké chyby vlády senátor.

"Až v sobotu vypukne na Václavském náměstí demonstrace, budu lidem fandit a podporovat je. Všichni si vážíme demokracie, ale je potřeba si uvědomit, že o našem dalším osudu v ČR nyní rozhoduje parta, která se svých míst dobrovolně nepustí. Strana TOP 09 s Kalouskem v čele nám škodí od samého začátku. Do parlamentu vstoupili 3 noví poslanci za ODS, i přes trestní stíhaní. VV odsouhlasí cokoliv, jenom aby předešli předčasným volbám, a jejich odpadlíci strana LIDEM nebyla vůbec volená, přesto nám schválili daňový balíček, důchodovou reformu a církevní restituce. Důvěru vládě si strany v tomto složení odsouhlasí vždycky, protože nyní už by je nikdo nevolil, tak se chtějí držet ve vedení až do roku 2014. Teď mohou zasáhnou pouze nespokojení občané, a já věřím, že to stejně jako v roce 1989 dokážou", uzavírá senátor.

MUDr. Vladimír Dryml

  • BPP
  • Prezident svazu Senioři České republiky

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vladimír Dryml

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…