Fajmon: Musíme dávat do svého čela politiky, za kterými jdou voliči

04.11.2012 15:34

Nominační projev na 1. místopředsedu ODS

Fajmon: Musíme dávat do svého čela politiky, za kterými jdou voliči
Foto: ODS
Popisek: Europoslanec Hynek Fajmon

Vážený pane předsedo, dámy a pánové, jmenuji se Hynek Fajmon a všem členům ODS dnes navrhuji, aby mi říkali Hynek. Rád bych poděkoval svému oblastnímu i regionálnímu sdružení ODS za to, že mne nominovaly k volbě na místopředsedu ODS. Velmi si této podpory od lidí, kteří mne znají z regionu, vážím. Rozhodl jsem se, že do toho půjdu. Chtěl bych pomoci ODS v této chvíli najít cestu k voličům a dostat ji zpátky tam, kde jsme ještě před pár lety byli, a to k třicetiprocentní podpoře české veřejnosti.

Určitě si kladete otázku, kde k tomu bere ten intelektuál s divnými brýlemi odvahu. Nedělá zákulisní obchody a hrne se do vedení. Toto ale není cesta, kterou by se měli lidé do čela ODS vybírat a volit.

Pokud chceme být opět stranou velkou a úspěšnou, musíme dávat do svého čela politiky, za kterými jdou voliči. Takovým politikem já jsem. Členem ODS jsem od roku 1991, ale již v roce 1990 jsem získal mandát člena zastupitelstva v Lysé nad Labem a postupně jsem jej v dresu ODS obhájil ve všechny následujících volbách v letech 1994, 1996, 1998, 2000, 2002, 2006 a 2010. Jsem tedy nejúspěšnější komunální politik ODS vůbec. Ani Jaroslav Kubera nebyl tolikrát zvolen, protože u nás jsme měli dvakrát mimořádné volby. Postupně jsem prošel funkcemi zastupitele, radního, místostarosty i starosty a tyto komunální mandáty považuji za nejdůležitější, protože je lidé dávají tam, kde jsou před zraky veřejnosti. Vím, co komunální politika je, a vážím si každého starosty, místostarosty, radního a zastupitele, který takovou podporu za ODS dokáže získat. Poté jsem byl v roce 2002 zvolen do Poslanecké sněmovny a dvakrát jsem uspěl ve volbách do Evropského parlamentu, kam jsem byl zvolen v roce 2004 a 2009. Vždy jsem kandidoval za ODS a nikdy jsem v žádné jiné straně nebyl a nechci v žádné jiné straně nikdy být.

Myslím, že jsem v řadách ODS známý tím, že pořád něco píšu. Napsal jsem několik knih a jsem rád, že můj životopise Margaret Thatcherové četla i řada z vás. Ti, kteří to nečetli, tak pokud budu místopředsedou, asi to budou muset nějak doplnit. Píšu také blogy a jsem potěšen, že na akcích ODS se často setkávám s lidmi, kteří je čtou, čemuž jsem dříve moc nevěřil, ale občas přeci jenom – a i zde dnes a včera -jsem takové lidi potkal.

Pokud mne zvolíte do funkce místopředsedy ODS, budu ve všech těchto svých aktivitách pokračovat, ale navíc se pokusím přispět ke změně vládního kurzu. Nebojte se, nechci být členem vlády, chci ale, aby se vládní politika zásadním způsobem změnila a otočila směrem k voličům ODS, směrem k tomu, aby naši voliči nás zase mohli volit. Včera jsem říkal, co si myslím, že by vláda měla změnit. Svůj názor neměním, budu ho říkat i nadále. Vím, že někteří včetně pana předsedy mají trošku odlišné názory, ale myslím, že musíme najít cestu, která bude schopna sjednocovat celou naši stranu a která povede k tomu, abychom neztráceli členy, neztráceli politiky a aby od nás neodcházeli lidé, kteří s námi byli od samého začátku. Bez takových změn - a já doufám, že dneska tento Kongres k nim povede - se nemůžeme dostat na kurz třicetiprocentní podpory české veřejnosti.

Pokud si přejete, aby ODS změnila svou politiku a byla opět volitelná, dejte mi, prosím, svůj hlas.

Děkuji Vám za podporu.
 
Mgr. Hynek Fajmon
člen místní rady
předseda oblastního sdružení
člen regionální rady
člen výkonné rady
zastupitel
poslanec EP

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …