Fajmon (ODS): Navyšování rozpočtu EU je zbytečné a neopodstatněné

23.10.2012 15:28

Vyjednávání o evropském rozpočtu na rok 2013 odhaluje zásadní neshody mezi Evropskou komisí a členskými státy.

Fajmon (ODS): Navyšování rozpočtu EU je zbytečné a neopodstatněné
Foto: ODS
Popisek: Europoslanec Hynek Fajmon

Zatímco členské státy obracejí každou korunu, Evropská komise s podporou lidovců a socialistů v Evropském parlamentu navrhuje navýšení rozpočtu o bezmála sedm procent. Na základě celkové výše rozpočtu pro rok 2013 bude navíc stanoven víceletý finanční rámec pro období příštích sedmi let. Ve hře je tedy mnohonásobně více prostředků.

"Europoslanci ODS dlouhodobě usilují o zmrazení unijního rozpočtu a jeho reformu. Bruselská byrokracie musí hledat vnitřní úspory a soustředit se na několik prorůstových priorit namísto plošného navyšování rozpočtu," říká člen rozpočtového výboru, europoslanec Hynek Fajmon (ODS).

Evropská komise se nedávno nechala slyšet, že bez dodatečného navýšení prostředků ještě v letošním roce bude muset zastavit proplácení řady programů, mezi nimiž byl zmiňován i populární studentský Erasmus. Hynek Fajmon však takovouto rétoriku koriguje: „Je to součást vyjednávací taktiky Evropské komise, která se snaží dostat rozpočet na rok 2013 na co nejvyšší úroveň, protože pak od něj bude odvozen víceletý finanční rámec. Komise tak uměle vytváří tento problém, aby získala na svou stranu veřejnost, a využívá k tomu studentský program, který je populární.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Fajmon.eu

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.