Falbr (ČSSD): Míra nezaměstnanosti mladých Evropanů je alarmující

19.01.2013 16:31

Evropský parlament dnes schválil návrh, který má pomoci mladým lidem ohroženým nezaměstnaností.

Falbr (ČSSD): Míra nezaměstnanosti mladých Evropanů je alarmující
Foto: Hans Štembera
Popisek: Richard Falbr

Návrh o zřízení záruky pro mladé lidi vypracovala Evropská komise na základě iniciativy evropských sociálních demokratů. Podle této záruky by členské státy Evropské unie pomocí prostředků z Evropského sociálního fondu měly zajistit mladým lidem do 25 let práci nebo další vzdělání ve lhůtě čtyř měsíců po ukončení studia či pracovního poměru.

Europoslanec Richard Falbr, člen Výboru pro zaměstnanost a sociální věci, návrh uvítal a podpořil. "Skutečnost, že je v současnosti téměř každý čtvrtý, ne-li pátý mladý Evropan nezaměstnaný, je alarmující a nepřijatelná. Vždyť v ČR již míra nezaměstnanosti lidí ve věku do 24 let přesahuje také patnáctiprocentní hranici. Mladí lidé nesmí doplácet na ekonomickou krizi, která právě je zasáhla nejvíce."

Hlavním cílem záruk pro mladé je zajistit hladký přechod ze školy do práce. "Je třeba, aby začala vznikat silná partnerství a vazby mezi vzdělávacím systémem, rekvalifikačními a školicími středisky, úřady práce a zaměstnavateli. I zde platí, že bychom měli následovat příklady úspěšnějších zemí, kde je nezaměstnanost nízká (Rakousko, Finsko či Nizozemí). Tam existují duální programy, v rámci nichž studenti při škole současně pracují,“ vysvětluje Falbr.

Jeho stranická kolegyně europoslankyně Olga Sehnalová v debatě na plénu uvedla: „Nezaměstnanost mladých je hrozivým problémem Evropy, kterému nemůžeme nečinně přihlížet. Jistě, můžeme čekat, až se ekonomická situace jednou zlepší, ale to už bude po generaci milionů mladých Evropanů pozdě. To si nemůžeme dovolit. Návrh na systém, který by usnadnil mladým lidem najít zaměstnání, proto vítám. Detaily tohoto nástroje ale musí být na všech úrovních detailně prodiskutovány a nastaveny tak, aby byl tento nástroj skutečně praktický.“

„EU poskytne členským státům z Evropského sociálního fondu 21 miliard EUR, což je ve srovnání s tím, co stojí podpora v nezaměstnanosti (140 mld EUR), částka podstatně nižší,“ dodává Richard Falbr.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Vvytvořilo se konkurenční prostředí, definitiva vede k jisté zatuchlosti

21:03 Ministr Rakušan: Vvytvořilo se konkurenční prostředí, definitiva vede k jisté zatuchlosti

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 24. května 2024 k zákonu o státní službě