Filip (KSČM): Čeho se koalice bojí?

18.02.2012 19:41

Snaha připravit státní podnik Budvar na privatizaci a dostat se k jeho finanční hotovosti s příchodem Petra Bendla nabyla na intenzitě.

Filip (KSČM): Čeho se koalice bojí?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

Už prodej části ochranné známky pivovaru Samson svědčí o dlouhodobě promýšlené taktice, která by ve své koncovce měla přihrát právě Budvar belgicko-brazilsko americkému koncernu Anheuser Busch. Jde nejen o ovládnutí evropského, ale i dalších trhů a zbavit se tak po 100 letech svého konkurenta.
Již jsem předsedkyni Poslanecké sněmovny odevzdal mnohem více než nutný počet podpisů poslanců, které jsou zapotřebí k podání návrhu na zřízení parlamentní vyšetřovací komise, jež by prověřila postup ministerstva zemědělství ve vztahu k n. p. Budvar, včetně podivně sestavených kontrolních orgánů, majících dokázat předem připravený závěr, že v pivovaru je obrovský nepořádek. Při tom opak je pravdou, jak ostatně potvrdil mluvčí Budvaru. Analýza, která proběhla nedávno a uskutečnila ji renomovaná advokátní kancelář pracující pro ministerstvo zemědělství, nevytkla podniku žádné pochybení. Přesto ministerstvo zemědělství vysílá do Budvaru komisi, jež by měla provést audit zřejmě vedoucí k odvolání současného ředitele. Svým postojem v Poslanecké sněmovně se však koalice pokouší zabránit šetření, jež by odhalilo skutečné záměry některých představitelů ministerstva zemědělství, včetně ministra Bendla.

Hlasování poslanců ukáže, kdo to s bojem s korupcí myslí v koalici vážně. Nejméně musí vyšetřovací komise odpovědět na otázky, které kolují mezi veřejností, že nejde o cílenou akci směřující k prodeji dalšího rodinného stříbra. Odmítnout zřízení takovéto parlamentní komise může svědčit jen o strachu z odhalení těchto záměrů. Přitom nejméně poslanci TOP 09 (kromě těch, kteří byli v minulosti členy některé z vládních stran) a Věcí veřejných by se neměli bát odhalení korupčních postupů, pokud o nějaké takové postupy jde, protože by neměli mít s nimi nic společného.

Záměr ministra zemědělství Petra Bendla provést podivný audit s podivnými auditory potvrzuje tedy snahu zbavit se současného vedení státního podniku a nahradit ho svými lidmi, kteří budou svolní tento rodinný klenot zničit. Nebojím se tohoto slova, protože evidentně jde o ovládnutí značky a následně pak o nahrazení českého piva tím americkým, jež se snaží stále více expandovat na další a další trhy. Tak, stejně jako tomu bylo v případě mnoha dalších prosperujících podniků včetně mého Sfinxu, může k naší škodě zmizet skutečné české pivo a pod jeho značkou ovládne trh produkt z amerického pivovaru, který úrovně českého piva nedosahuje. Kdo další na takové transakci má vydělat, se zatím zřejmě neví, ale zkušenost z poslední doby nám říká, že u nás, díky vládnoucím stranám, není nic zadarmo.

Vojtěch FILIP, předseda ÚV KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

9:15 Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu