Filip: Má vláda ohledně omezení demokracie nějakou dohodu s ČSSD?

29.01.2012 8:22

Vyjádření předsedy ÚV KSČM a poslance PČR Vojtěcha Filipa k vládnímu návrhu na změnu Ústavy ČR.

Filip: Má vláda ohledně omezení demokracie nějakou dohodu s ČSSD?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

Současná vláda má sice v Poslanecké sněmovně PČR většinu, ale nikoli ústavní. Nebývám překvapen tím, že bez jakékoli širší diskuse předkládá návrhy, které nazývá reformními a které dál deformují ještě funkční systémy tak, aby je pak musela měnit a privatizovat. Ovšem návrh na změnu Ústavy ČR, kterým chce vládní koalice omezit podmínky hlasování o nedůvěře vládě a zabránit především tomu, aby se mohly konat předčasné volby, je už „silnější tabák“, který bezesporu výrazně a zcela nepřijatelně omezuje samotné principy demokracie.

Už v době, kdy se o tomto nápadu koalice začalo poprvé hovořit, KSČM dala jasně najevo, že s podobným zásahem do českého ústavního práva v žádném případě souhlasit nebude. Občanům se zřetelně upírá právo na to, aby vůbec mohli legálně usilovat o změnu formou předčasných voleb. Přitom volby jsou jediným nástrojem, jímž mohou občané vyměnit ty, kteří zklamali jejich důvěru, a ovlivnit politický vývoj v zemi. Tím spíše, že je jim již dvacet let upíráno právo na obecné referendum.

Přitom důvěra občanů v Nečasovu vládu ve společnosti klesla tak dramaticky, že legitimita jejího rozhodování je na pováženou.
 
Vláda tento návrh schválila, přestože si musí být vědoma toho, že její vlastní hlasy pro změnu ústavního zákona nestačí ani ve sněmovně. KSČM tuto změnu nepodpoří. Nabízí se proto otázka – nemá vládní koalice slíbenu podporu od ČSSD? A pokud ano, za co?
 
Rád bych věřil, že jde ze strany vládní koalice jen o prázdné gesto a že výše zmíněné otázky na adresu ČSSD nemají reálný podklad. Ale fakt, že ČSSD připustila v Senátu schválení právem kritizovaného Občanského zákoníku, vybízí k velké ostražitosti

Vojtěch FILIP, předseda ÚV KSČM a poslanec PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Reforma důchodového systému - přístup odpovědných a populistických politiků

20:18 Ministr Rakušan: Reforma důchodového systému - přístup odpovědných a populistických politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodové reformě.