Gajdůšková (ČSSD): Likvidace výzkumných ústavů usvědčuje vládu ze lži

10.02.2013 19:25

Sdílím obavy ministerských výzkumných ústavů ze snahy současné vlády o jejich likvidaci. Nečasova vláda kazisvětů už nemá, co by ve veřejném sektoru ničila, z čeho by ještě vykřesala možnost zisků pro své věrné.

Gajdůšková (ČSSD): Likvidace výzkumných ústavů usvědčuje vládu ze lži
Foto: ČSSD
Popisek: Alena Gajdůšková

Likvidace resortních výzkumných ústavů ale není jen prošustrování rodinného stříbra. Je to zločin proti hospodářskému růstu a budoucí konkurenceschopnosti země. Vyzývám proto Nečasovu vládu, aby v této chvíli již nečinila žádné kroky, kterými zasahuje do současného fungování struktury vědy a výzkumu v ČR.

Resortní výzkumné ústavy jsou páteřními pracovišti pro aplikovaný výzkum v jednotlivých oborech a resortech. Jsou jediným odborným zázemím pro zpracování oponentur i návrhů pro odbornou správu resortů, pro řízení společnosti na základě znalostí a odborných  analýz, dlouhodobých perspektiv. Jsou zásadními výzkumnými pracovišti např. pro kontrolu kvality potravin, dodržování a nastavovaní norem, ale i hospodaření v krajině. Zajišťují, některé ústavy již více než sto let, ve prospěch všech i propojení základního a aplikovaného výzkumu, přenos vědomostí a výsledků základního výzkumu do praxe, a tedy významně ovlivňují civilizační a kulturní úroveň české společnosti.

Na  nebezpečí  pro resortní výzkumné ústavy upozorňuji již od představení návrhu státního rozpočtu, kde byly peníze na vědu a výzkum z resortů vyjmuty. Posílení pravomocí zřizovatele vůči těmto veřejným výzkumným organizacím je jen další krok k jejich likvidaci. Ten je také v přímém rozporu s nabubřelými vyhlášeními vlády o nutnosti inovací. Konkrétní kroky vlády,směřující proti ministerským výzkumným ústavům, usvědčují Nečasovu vládu ze lži o podpoře vědy a výzkumu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Gajdůšková - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.