Gajdůšková (ČSSD): Vítězství Václava Klause

13.12.2011 8:16

Proč se vládě „rozpočtové odpovědnosti“ naráz nelíbí přísnější rozpočtová disciplína v Evropské unii?

Gajdůšková (ČSSD): Vítězství Václava Klause
Foto: ČSSD
Popisek: Alena Gajdůšková

A proč odmítá mezivládní jednání premiér, jehož guru Václav Klaus odmítal Lisabonskou smlouvu právě s požadavkem na mezivládní vztahy v Evropě?

Neměli by teď nadšeně tleskat, že konečně prosadili svou?

Je skandální, že český premiér nehájí zájmy českých občanů, ale jen stínuje britského premiéra, který má diametrálně odlišné zájmy a důvody ke svým postojům, než jsou zájmy České republiky a českých občanů. Je také naprosto školácká výmluva na to, že premiér neměl k jasnému postoji na jednání Evropské rady mandát. Již ve středu měl příležitost celou věc projednat na jednání pléna Senátu PČR, který právě o přípravě na jednání této Evropské rady jednal. V Poslanecké sněmovně stačí vládě pro získání mandátu jednat s výborem pro záležitosti EU.

Byla to česká vláda, která napadala i Německo a Francii, že prý porušovaly Pakt stability a růstu a dožadovala se přísného dodržování těchto pravidel proti zadlužování zemí. Nyní vystupuje právě opačně. Odmítá se připojit k přijetí jasných pravidel pro fiskální politiku jednotlivých zemí a přijetí nástrojů proti krizi.

Vyjádření europoslance Zahradila, který je jako celá ODS členem naprosto nevýznamné frakce Evropského parlamentu , že větší kontrola, přísnější pravidla pro fungování eurozóny, budou znamenat, že rozpočty zemí budou kontrolovat na německém ministerstvu financí, je demagogie nejhrubšího zrna až na hranici propagandy.

Právě pravidla daná evropskými smlouvami, to znamená společné postupy EU, České republice zajišťují, že máme stejnou váhu jako ostatní země bez ohledu na jejich velikost či ekonomickou výkonnost nebo i to, že dnes český premiér může blokovat další společný postup evropských zemí.

Bez těchto pravidel by se neměla potřebu ptát na jeho názor kancléřka země, která je osmkrát větší a šestnáctkrát silnější ekonomikou, než je ta naše a na jejíž trh jsme navázání z osmdesáti procent našeho obchodu v EU. Jak se ale zdá, ostatním členské země nyní zvolily postup „berte nebo nechte být."

I postoje našeho premiéra a prezidenta vedou ostatní země k tomu, že se dnes v EU připravuje dvourychlostní Evropa. Je to vítězství prezidenta Klause. Je to ale také jeho odpovědnost vůči budoucím generacím českých občanů.

Alena Gajdůšková
místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR

Více:
Nečas hned nekývl EU na záchranu eura. Správně, pochválil ho Klaus

##PROFIL 32##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě