Gajdůšková: Nečasova mantra, „Stokrát opakovaná lež se stává pravdou!"

05.03.2012 15:38

Neslibujeme modré z nebe, na rozdíl od ODS. Nedopustíme ale, aby přístup ke vzdělání a zdravotní péči přestal být rovným právem všech občanů.

Gajdůšková: Nečasova mantra, „Stokrát opakovaná lež se stává pravdou!"
Foto: ČSSD
Popisek: Alena Gajdůšková

Vypadá pikantní, že premiér Nečas na evropské úrovni odmítá to, co doma halasně prosazuje. Tento postoj nemůže překvapit, když víme, že ona Fiskální úmluva a související opatření se netýkají jen veřejných rozpočtů, ale také nastavují pravidla proti „pažravosti“ spekulativního kapitálu, jako jsou např. daně z finančních transakcí. To se dotýká těch, za něž premiér prokazatelně kope. Na jedné straně prezidenta, který si tak protiústavně drží v ruce „vlivové“ drátky, na druhé straně zájmových skupin.

Premiér v úvodním projevu na ideové konferenci jako zjevenou pravdu řekl, že evropská ekonomika narazila na svůj strop a v následujících letech bude stagnovat. Reformy proto musí pokračovat. Ostře se pustil i do ČSSD. Sociální demokraté podle něj agresivně prosazují přijetí evropské smlouvy o rozpočtové odpovědnosti, přitom svým voličům zatajují, že by pak svůj program museli "skartovat".  Zcela podle hesla zloděj křičí, chyťte zloděje. Je faktem, že za vlády Topolánka, Nečase a Kalouska zadlužení vzrostlo proti situaci za sociální demokracie téměř o jednou tolik.

„Co je nejtragičtější, je fakt, že premiér Nečas si osobuje právo, své vlastní návrhy nálepkovat jako reformy a pro další navrhovaná opatření navrhuje "skartaci". "

Další „pikoška“ je, jak se premiér naráz bije v prsa za solidaritu. Kdyby to skutečně byla hodnota, kterou přijímá, neměl by problém s dorozumíváním v Poslanecké sněmovně a nemusela by ODS parlament válcovat svou stopatnáctkou. Proč neudělal to, co dělají všichni jinde - totiž v opatřeních, které se dotýkají všech a budou mít dlouhodobé dopady a nehledal celospolečenskou shodu? Nejspíš proto, že jeho tvrzení jsou opět jen marketingové triky na voliče podle hesla, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou. (A musí pospíchat, aby to stokrát stihl do krajských voleb.) 

Většina tzv. reformních zákonů byla přijata naprosto nestandardním legislativním procesem, počínaje krácením lhůt a konče načítáním zcela nových zákonů z dílen ministerstev přímo ve sněmovně úplně mimo legislativní kontrolu a vyjednávání. Co je nejtragičtější, je fakt, že premiér Nečas si osobuje právo, své vlastní návrhy nálepkovat jako reformy a pro další navrhovaná opatření navrhuje "skartaci".

„Vláda nemá jediný argument, jediné ospravedlnění pro destrukci veřejných služeb, státu jako takového…“

Neslibujeme modré z nebe, na rozdíl od ODS. Nedopustíme ale, aby přístup ke vzdělání a zdravotní péči přestal být rovným právem všech občanů.
Všechny dostupné zdroje, včetně evropských, zapojíme k podpoře zaměstnanosti a udržení kvality života našich občanů. Dojemná je náhlá péče ze strany českých neokonzervativců o sociální stát, zvláště když v ČR jeho základní pilíře již téměř zničili. Premiér útočí na sociální demokracii, protože dobře ví, že máme pravdu, a že občané již mají srovnání v tom, jaké výsledky pro ně má politika této vlády a jak se zemi dařilo pod vedením sociálních demokratů. 
Vláda nemá jediný argument, jediné ospravedlnění pro destrukci veřejných služeb, státu jako takového, pro svá opatření, která střední třídu posílají do chudoby a naši zemi vedou hospodářsky i politicky někde mezi Ukrajinu a Bělorusko. 

Závěrem jen tak mimochodem -  země, které evropský sociální model udržují, mají nízkou nezaměstnanost a jsou konkurenceschopné i nyní. Na rozdíl od těch ostatních včetně ČR pod vedením pravicových vlád.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

19:05 Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k geotermálnímu projektu Ringen v Litoměřicích