Grebeníček (KSČM): Poctivost je nejlepší politika

17.01.2012 8:18

V prosinci 2009 si Jaroslav Pinkas, vedoucí skupiny vzdělávání Ústavu pro studium totalitních režimů, veřejně postěžoval na to, že se vytrácí shodný názor společnosti na komunistickou minulost, rozpadá se mýtus tzv. sametové revoluce a učitelé často čelí názorům žáků, že tzv. komunismus byl vlastně docela fajn.

Grebeníček (KSČM): Poctivost je nejlepší politika
Foto: kscm.cz
Popisek: Miroslav Grebeníček, poslanec KSČM

"Kam jezdím na zájezdy a na besedy," prohlásil pak v polovině loňského roku známý herec a moderátor Jiří Krampol, "všude lidé strašně nadávají. Spílají všem politikům, a to bez rozdílu stran. Když jsem zvonil klíči, tak jsem si to takhle nepředstavoval".
 
Ano, ve společnosti převažuje naštvanost, objevují se výzvy k občanské neposlušnosti a hrozí se stávkami. Česká levice však takto výraznou emoci zjevně postrádá. Nic na tom nemění skutečnost, že nedávno opět "vyzvala všechny občany nespokojené s arogantní a asociální politikou české vlády, která neplní ani své vlastní sliby, včetně boje s korupcí, aby se aktivně zúčastnili žárovkového referenda o současné vládě".   
 
Slabost dnešního levicového hnutí je srozumitelnější při srovnání s koncem 19. století a první polovinou 20. století. Tehdejší levičáci nevytvářeli své hnutí tím, že se sjednotili v názoru na základní filozofickou otázku či v představě o vztahu základny a nadstavby. V uvedené době byla síla levice především v tom, že se mnohým dokázala představit jako nadějný příslib splnění odvěké touhy po lepším světě, a tento nový svět důvěryhodně nabízela. Základem síly tehdejší levice nebyl pouze program, ale také kolektivní emoce. Ano, ta se sice částečně opírala o program, ale vyrůstala i z otřesného životního postavení většiny dělnictva a vesnické chudiny. A také z pocitu mravnosti a solidarity.
 
Mluvit v politice o tom, že rozum je v protikladu k citům, není příliš efektivní, neboť emoce lidí nejen poskytují motivy pro politické myšlení, ale také pevně stanovují stupnici hodnot, které jsou užívány při politickém uvažování. S tím pak souvisí i skupinová dynamika či charismatické vedení spojené s individuálním talentem.
 
Jsem přesvědčen, že ideálem levice nemohou být nevýrazní politici, ale skuteční tribuni lidu, kteří dovedou reagovat na všechny možné příklady zvůle a útlaku, ať se vyskytnou kdekoli a týkají se kohokoli. A také by měli umět využívat každé možnosti, aby vyložili veřejnosti naše oprávněné požadavky. A rovněž poctivost by jim měla být vlastní. Ta je totiž tou nejlepší politikou.
 
Miroslav Grebeníček, poslanec PS PČR za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

15:14 Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k nové metodice poskytování dietní stravy v rámci šk…