Hašek: Ke spolupráci s Čínou se dlouhodobě hlásíme

04.05.2012 20:48

Asociace krajů ČR se zapojí do Plánu ekonomické a obchodní spolupráce mezi Čínou a Střední a Východní Evropou.

Hašek: Ke spolupráci s Čínou se dlouhodobě hlásíme
Foto: Hans Štembera
Popisek: První místopředseda ČSSD Michal Hašek

V Plzni se dnes, den před Bilanční konferencí krajů ČSSD uskutečnilo jednání Asociace krajů České republiky (AKČR), na kterém došlo k rozhodnutí maximálně se zapojit do Plánu ekonomické a obchodní spolupráce mezi Čínou a Střední a Východní Evropou, který byl čínským premiérem představen minulý týden ve Varšavě a který dnes hejtmanům dále prezentovala  zástupkyně čínského velvyslance v ČR.

Asociace krajů proto uložila svým členům, aby rozpracovala kompletní a detailní postup, jak konkrétně se do ekonomického plánu zapojit. Zároveň požádala Smíšenou česko čínskou komoru vzájemné spolupráce o rozpracování projektů vyplývajících z Plánu ekonomické a obchodní spolupráce mezi Čínou a SVE.

Trend navazování spolupráce v oblastech ekonomiky a obchodu mezi Evropou a Čínou vyvrcholilo na 2. Ekonomickém fóru Číny a států Střední a Východní Evropy ve Varšavě, na kterém se čínský premiér Wen Ťi-Pao sešel s 16 premiéry středoevropských a balkánských zemí a přivezl s sebou delegaci tří set čínských podnikatelů. Asociace krajů považuje za správné, že se jednání zúčastnil také český premiér Petr Nečas, který při té příležitosti řekl, že české podniky mají velkou šanci uspět při získávání čínských investic díky své silné průmyslové a inovativní tradici. „S tímto postojem souhlasíme a proto se snažíme spolupráci prohloubit a převést do konkrétní podoby,“ komentoval slova premiéra Nečase předseda AKČR Michal Hašek.

Členové AKČR dnes vzali na vědomí memorandum o spolupráci mezi AKČR a Chinese People’s Association for Friendship with Foreign Countries, tedy obdobou tuzemské asociace v Čínské lidové republice, která bylo podepsáno na březnové návštěvě představitelů krajů v Číně. Memorandum tak stvrdilo již delší dobu budované vzájemné vztahy českých krajů s čínskými provinciemi, které mají za cíl užší spolupráci jak v oblastech ekonomiky a obchodu, tak v oblastech vědy a techniky, kultury, ekologie, turistiky a sportu. „Právě díky této dlouhodobě budované spolupráci máme ty nejlepší předpoklady se do tohoto plánu efektivně zapojit. Musíme udělat vše, abychom do našich regionů přivedli investory, abychom podpořili rozvoj malého a středního podnikání například v oblasti cestovního ruchu a vytvářeli tak podmínky pro vznik nových pracovních míst. K tomu nám spolupráce s čínskými partnery a společnostmi může zásadně pomoci,“ řekl předseda AKČR Michal Hašek.

Již dříve některé kraje uzavřely partnerství s jednotlivými čínskými provinciemi, například Plzeňský kraj s provincií Zhejiang nebo Karlovarský kraj se správním obvodem čínského Pekingu Changping. Jihomoravský kraj zase zamýšlí uzavřít partnerství s čínskou provincií Hebei. V této části Číny ostatně leží také Farma

československo – čínského přátelství, jejíž zástupce ve středu přijal na krajském úřadu právě hejtman Michal Hašek. „Nikdy jsme se netajili snahou o skutečně úzkou obchodní a ekonomickou spolupráci s čínskými regiony, naopak se k ní dlouhodobě jako kraje hlásíme a považujeme ji za jeden z důležitých faktorů při budoucím rozvoji našich regionů. Obzvláště s postupujícími ekonomickými problémy Evropy je navazování spolupráce s druhou nejsilnější ekonomikou světa zcela bezpodmínečné,“ komentoval předseda AKČR.

Kromě nastavení pravidelné komunikace představitelů obou asociací je obsahem memoranda také společný záměr zkoordinovat svou spolupráci v ekonomických i obchodních oblastech, zaměřit se na kooperaci v rámci průmyslu, vzájemných investic, budování infastruktury, ale také rozvoje dnes nezbytných high-technologiích či nových zdrojů energie. Spolupráce však nebude probíhat „pouze“ v oblasti ekonomiky a obchodu, ale také ve vzájemné výměně informací a poznatků vědy včetně výměnných stáží právě s důrazem na vzdělávání se a poznávání nejnovějších technologií.

Plán ekonomické a obchodní spolupráce mezi Čínou a Střední a Východní Evropou (SVE)

Údaje převzaty z: projev premiéra Wen Ti Paa, Varšava 26. dubna 2012

  1. Zdvojnásobení vzájemného obchodu do roku 2015 (dnes 52,9 miliardy USD, cílová hodnota za 3 roky 100 miliard USD):
  • Podpora produktů z SVE v Číně
  • Podpora firmám z SVE na výstavách a veletrzích v Číně
  • Mise pro propagaci obchodu a investic z Číny do Evropy
  • Pobídky a podpora čínským firmám k investování a zakládání poboček v SVE
  1. Odborný poradní výbor pro vybudování dopravní sítě:
  • Demonstrativní síť vysokorychlostních silnic a železnic v SVE cestou společných podniků a společných smluv
  1. Aliance Číny a SVE pro podporu turismu:
  • Možnost zavedení ještě většího počtu přímých leteckých spojení
  • Společný rozvoj turistických linek
  • Pořádání propagačních akcí Číny a SVE na podporu cestovního ruchu
  • Podpora společností na Mezinárodním veletrhu cestovního ruchu na podzim 2012 v Šanghaji
  1. Kancelář pro spolupráci mezi Čínou a SVE:
  • Pořádání ekonomických a obchodních fór
  • Vytvoření těsné spolupráce malých a středně velkých společností
  • Vzájemné budování bankovních poboček
  1. Fórum kulturní spolupráce mezi Čínou a SVE:
  • Podpora kulturních akcí mezi oběma stranami
  1. Posílení dialogu v oblasti vzdělávání:
  • Podpora výměny v oblasti vysokého školství
  • Rozšíření spolupráce výuky jazyků
  • Vzájemná výměna v oblasti televizních a rozhlasových vysílání a v oblasti společného tvoření filmů
  1. Posílení oboustranné spolupráce na regionální a městské úrovni.
  1. Fórum mladých politiků Číny a zemí SVE v Číně v roce 2013.

Pro efektivní podporu čínská vláda vyčlenila úvěr v hodnotě 10 mld. USD preferenčních půjček.

Speciální podpora projektů v oblasti infrastruktury, high-tech a zelené ekonomice.

Založení Fondu pro spolupráci v oblasti investic mezi Čínou a SVE s výchozím kapitálem 500 milionů USD.

Podpora čínským firmám pro založení technologických zón s SVE v následujících pěti letech.

Během pěti let 5 tisíc stipendií, dalších tisíc studentů zdarma na studium čínštiny, tisíc studentů a učitelů do škol v zemích SVE.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Asociace krajů ČR

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).