Hašek: Sůl nad zlato? Pohádka pokračuje...

13.07.2012 8:18

Počátkem března letošního roku propukla v Polsku aféra s přidáváním technické soli do potravin. Polská prokuratura následně obvinila několik polských firem a existuje velmi reálné nebezpečí, že mezi ohroženými spotřebiteli těchto potravin jsou i čeští zákazníci.

Hašek: Sůl nad zlato? Pohádka pokračuje...
Foto: Hans Štembera
Popisek: První místopředseda ČSSD Michal Hašek

Již tehdy, tedy zhruba před 120 dny, jsem vyzýval ministra zemědělství Petra Bendla k razantnímu postupu zaměřenému především na ochranu zdraví českých občanů a zájmů českých zákazníků. Vyslovil jsem mu pro takovou akci také plnou podporu, a to jak mě osobně, tak i celé sociální demokracie.

Zákaz dovozu potravin z Polska a řadu dalších opatření však ministr zemědělství odmítal. A to i přes to, že se mu nepodařilo od polského ministerstva zemědělství a kompetentních orgánů získat takové informace, které by poukázali na hříšníky a které by vyloučily, že potraviny solené technickou solí nebudou ohrožovat zdraví našich občanů a nebudou se prodávat na pultech našich obchodů.

Včera Petr Bendl oznámil, že Ministerstvo zemědělství podá během několika týdnů trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli aféře s technickou solí v polských potravinách.

Utekly více jak čtyři dlouhé měsíce od vypuknutí aféry a čtyři dlouhé měsíce, kdy vláda a ministerstvo zemědělství dovolili, aby se polské potraviny solené technickou solí dostávali na náš trh a ohrožovali naše zákazníky.

Během oněch čtyřech měsíců vyšli najevo další skandály polských výrobců potravin. Zmíním například vaječnou moučku se salmonelou, zmrzlinu plnou jedů, 22 tun špatně zmraženého masa , nakládané zelí s kyselinou mravenčí…

Otázka zní proč tak dlouho přistupoval Petr Bendl k tak závažnému problému a proč tak tolerantně řešil situaci, která vyžadovala razantní přístup a „ostré lokty“. Pokud ministerstvo nenabídne jiné rozumné vysvětlení, jediný dosavadním je fakt, že pro razantní postup vůči zdravím ohrožujícím polským potravinám se jako první vyslovil představitel opozice a nikoli člen vlády. A jak známo, návrhy opozice tato vláda smetává ze stolu, aniž by se jimi zabývala. Nicméně i přes to poslední rada závěrem, podání trestního oznámení je běžně záležitostí hodin či dnů, nikoli týdnů, jak avizuje ministerstvo zemědělství.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice