Havel (ČSSD): Nepohlížejme na vztahy se Srbskem optikou dějinných tragédií

29.02.2012 14:05

Prohlášení ke statutu kandidáta pro Srbsko.

Havel (ČSSD): Nepohlížejme na vztahy se Srbskem optikou dějinných tragédií
Foto: Štěpán Hašek
Popisek: Europoslanec Jiří Havel

"Vítám jednohlasné doporučení ministrů zahraničí EU udělit statut země - kandidáta EU Srbsku a pevně věřím, že přijetí tohoto doporučení Evropskou radou už bude pouhou formalitou." uvedl dnes europoslanec a člen delegací Evropského parlamentu pro jihovýchodní Evropu a člen delegace EP Jiří Havel po udělení statusu kandidátské země EU Srbsku.

Je to krok důležitý pro Srbsko, jeho národ, všechny občany, mezi nimiž jsou i etničtí Češi.  Země také významně pokročila na cestě do rodiny evropských národů, kam nepochybně patří. Úspěch Srbska těší dvojnásob vzhledem k tradičně velmi dobrým vztahů mezi Čechy a Srby i oběma státy, které jdou hluboko do historie.

ČSSD, její delegace v Evropském parlamentě, stejně jako celý Evropský parlament dlouho podporovaly udělení kandidátského statusu Srbsku. Je dobře, že se s tímto postojem nakonec ztotožnily i všechny členské země EU. Doporučení ministrů zahraničí sice přichází opožděně, ale důležité je, že nakonec přišlo.

Chceme-li potvrdit pokračování procesu rozšiřování EU na západní Balkán, je třeba bez  prodlení stanovit datum začátku přístupových jednání EU se Srbskem, zahájit negociace nejpozději do konce t.r. Verbální podpora dalšímu rozšiřování nepostačuje.

Je též nezbytné jasně udržovat oddělenost dvou otázek - evropské integrace Srbska a Kosova. EU ještě nikdy ve své historii od nikoho nepožadovala jako cenu za vstup uznání jednostranné ztráty vlastního území - a nesmí tomu tak být ani u Srbska.

"Vyzývám členské země EU, aby nepohlížely na vztahy se Srbskem optikou dějinných tragédií starých 70 či více let. A aby ty z nich, které tak ještě neučinily, urychleně ratifikovaly Dohodu o stabilizaci a přidružení se Srbskem. Jako člen delegací Evropského parlamentu pro jihovýchodní Evropu a člen delegace EP pro FYROM budu integraci zemí západního Balkánu do EU plně podporovat,." prohlásil Havel.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štěpánek (Trikolora): Normální vláda by Koudelku už dávno odvolala

9:02 Štěpánek (Trikolora): Normální vláda by Koudelku už dávno odvolala

Kdybychom žili v normální zemi a měli normální vládu, vláda by ředitele Bezpečnostní informační služ…