Hönig (SPOZ): Školné bylo v programech, jen je nikdo nečte

04.03.2012 21:13

Studentský Týden neklidu pomalu končí. V řadě českých měst se setkaly tisíce studentů, aby vyjádřily svůj nesouhlas s připravovanou školskou reformou.

Hönig (SPOZ): Školné bylo v programech, jen je nikdo nečte
Foto: SPOZ
Popisek: Logo Strany práv občanů - Zemanovců

Na fakultách i v ulicích bylo možné vidět transparenty odsuzující Josefa Dobeše (Věci veřejné) a podle informací médií se jednalo o největší protest studentů od roku 1989.

O tom, že zmíněná školská reforma je paskvil, již není pochyb.  Že ministr Dobeš je psycholog a ne pedagog, je fakt, zda je ministrem jen kvůli své pozici spoluzakladatele Věcí veřejných…to nechme úvaze.

Ať se důvody protestů hledají kdekoliv, roznětkou bylo především uvažované zavedení školného. Věci veřejné však v poslední chvíli ustoupily a ministr Dobeš, jak již je jeho zvykem, opět otočil. Místo školného je zde návrh tzv. „zápisného“ a poplatky za průtah studia. Opět se projevil vzácný charakter ministra dva roky bojujícího za senzační placené studium… a už je to zase jinak.

Nutno říci, že vláda, která vznikla z výsledků voleb v roce 2010, měla především oporu mladé generace a tedy i studentů.

ODS je tradiční pravicovou stranou, která má v mladé generaci oporu a především volba TOP09 se stala v roce 2010 „in“. Volí se na základě sympatií ke značce nebo osobě,  programy či kandidáti jsou až v pozadí. Někdy stačí pouze říci, že strana je pravicová, protože levice zní téměř jako sprosté slovo … aniž by někdo v Čechách měl skutečně povědomí o tom, co pravice nebo levice vůbec znamená.

Týden neklidu se tak stal z většiny protestem proti vlastní volbě ve sněmovních volbách, protože samotné školné vychází z programového prohlášení vlády a volebních programů koaličních stran. To neplatí jen pro studenty. Téměř nikdo programy nečte a potom nadává.

Zde jsou citace ke školnému z programů pro volby do PS PČR 2010.

ODS

… „otevřeme diskusi o rozsahu a podobě finanční spoluúčasti studentů na vysokoškolském studiu…zavedeme výhodné studijní půjčky umožňující studovat každému a splatné až po ukončení studia…“

TOP09

…“vláda navrhne efektivní systém stipendií a půjček umožňující financovat všechny náklady na vzdělání tak, aby žádný talent nebyl ztracen ze sociálních důvodů…pro zvýšení úrovně vysokoškolského vzdělání současně zavedeme osobní motivaci studenta (školné) jako součást zmíněných nákladů na vzdělání…“

Věci Veřejné

…“prosazujeme odložené školné na VŠ. Absolvent ho bude platit zpětně, pokud bude po absolvování VŠ pobírat vyšší plat než je průměrná mzda…“

…a teď hurá do ulic?

Ing. Vladimír Hönig, Ph.D.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Spoz.cz

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…